A nyári szünet után kiderült, hogy a Renault nem tart tovább igényt a csapathoz 2017-ben érkezett Nico Hülkenberg szolgálataira, a német helyére Esteban Ocont szerződtették 2020-ra.

Hülkenberget leginkább a Haasszal kapcsolatban emlegették, de felmerült, hogy esetleg a Red Bullnál is lehet esélye, miután a szezon második felére kénytelenek voltak Pierre Gaslyt a zöldfülű Alexander Albonra cserélni.

Az energiaital-gyártó motorsportfőnöke, Helmut Marko egy friss interjúban megerősítette, hogy képben volt náluk a 32 éves német, ám nem volt komoly jelölt.

„Hülkenberg kezdeményezett. Akkor még nem tudtuk, hogyan alakulnak majd a dolgok Albonnal, így nyitva hagytuk a lehetőséget. De amikor eldőlt, hogy marad Albon, Hülkenbergnek nem volt hely nálunk” – mondta a Motorsport-Totalnak az osztrák, hangsúlyozva, hogy a Red Bull számára mindig az utánpótlásprogram élvez elsőbbséget.

„Máskülönben megszegnénk az ígéretünket. Eddig csakis a pilótanevelő programunkból választottunk versenyzőket, ami biztonságérzetet ad az ifjoncainknak, akik hozzánk kerülnek. Nagy esélyük van, hogy a Forma-1-ben versenyezhessenek. Nem mondom, hogy sosem fogunk kívülről pilótát választani, de ahhoz kiemelkedően jónak kellene lennie” – magyarázta.

F1: Hülkenberg kopogtatott a Red Bullnál 1

Albon, Verstappen, Gasly, Kvjat – a Red Bull ragaszkodott a saját pilótákhoz

Bár túlnyomórészt igaz, amit mondott, Marko indoklásában kifelejtette a Red Bull Racing első állandó versenyzőjét, a McLarentől érkezett David Coulthardot, aki mellett 2007-től a szintén nem saját nevelésű Mark Webber vezetett, valamint azt, hogy a számos F1-be juttatott versenyzőjük közül csak néhányan tudtak megkapaszkodni, többen pórul jártak a programmal – másrészt viszont Kvjat és Gasly is kapott második esélyt, sőt, az orosz harmadikat és negyediket is.

Ami Hülkenberget illeti, a németet tavaly év vége felé hírbe hozták az amerikai Indycarral, de abból nem lett semmi, és a pilóta azóta sem talált versenyzési lehetőséget 2020-ra, igaz, nem zárja ki a visszatérést:

„Pillanatnyilag csak annyi a biztos, hogy a 2020-as szezonnyitón nem ülök (F1-es) autóban. A jövőt illetően nincs semmilyen konkrétum, de meglátjuk, milyenek lesznek az eredmények. Vannak dolgok, amik nem tőlem függnek.”