A Ferrari 2019-re jelentős motorelőnybe került, a riválisok pedig rögtön trükközést, csalást sejtettek emögött. A kezdeti célozgatásokat, sejtetéseket őszre cselekvés váltotta, a Red Bull és a Mercedes is szabályértelmezési kérdésekkel fordult a Nemzetközi Automobil Szövetséghez (FIA) a vélt ferraris ügyeskedéseket illetően, a felügyelőszervezet pedig válaszul műszaki direktívákban zárt be több lehetséges kiskaput.

A Ferrarinál végig ragaszkodtak hozzá, hogy az erőforrásuk teljesen szabályos volt, azzal érveltek, hogy a számos ellenőrzés során sosem találtak semmit az FIA szakemberei, de ezzel együtt is gyanús, hogy valamit ügyeskedés lehetett az olaszoknál, ugyanis a szabálypontosítások, szigorítások kiadását követően visszaesett a versenyképességük.

F1: Fontos volt kilőni a Ferrari trükkjeit 1

A Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner szerint nagyon jó, hogy az FIA még tavaly lépett, tiszta helyzetet teremtve a 2020-as idényre.

„Az autó erőforrása hihetetlenül bonyolult szerkezet, és úgy vélem, az FIA nem rendelkezik olyan szakértelemmel ezen a téren, mint ameddig a csapatok eljutottak” – utalt arra, hogy még tovább fejlődhettek volna a dolgok, ha nem mennek elébe ennek.

„Úgy gondolom, a tisztázások több területet is lezártak, ami nem is a múlt, hanem a jövő miatt számít. Számunkra nagyon fontos volt, hogy teljesen tiszta helyzet legyen a 2020-as idény előtt” – magyarázta Horner a Motorsport.comnak.