Sebastian Vettel idén új csapattársat kapott a Ferrarinál, barátját, a 2007-es világbajnok Kimi Räikkönent a Scuderia fiatal neveltje, Charles Leclerc váltotta.

A monacói ifjonc a várakozásokat felülmúlóan szerepelt, kezdő hibáival együtt is hét pole-t és két futamgyőzelmet hozott, az idény végén pedig a négyszeres világbajnok előtt végzett a bajnokságban.

Legutóbb 2014-ben történt Vettellel hasonló, akkor a német címvédőként futamot sem nyert a Red Bull-lal, miközben frissen előléptetett csapattársa, Daniel Ricciardo három futamgyőzelemmel alapozta meg hírnevét. Vettel az év végén el is hagyta a Red Bullt, 2015-re a Ferrarihoz igazolt.

A német Motorsport-Magazin szembesítette a fentiekkel a 32 éves pilótát.

„Értem, hogy miért hozzák fel az emberek 2014-et. Papíron alulmaradtam, a számok alapján tényleg elvert Daniel” – ismerte el.

„De én azt is tudom, hogy 2014-ben bizonyos dolgok nem úgy alakultak, ahogy reméltem. Az elsődleges célom nem az volt, hogy a dobogóra állhassak, esetleg ötödik legyek, és futamokat akartam nyerni. És talán a hozzáállásom is más volt akkor, mint Danielé.”

Vettel: Bárkit meg tudok verni! 1

„De ennél többről volt szó, 2014 egyszerűen nem alakult jól. Nem akarom azt mondani, hogy balszerencsés voltam, de rám járt a rúd párszor, az autó nem úgy működött, ahogy kellett volna és ilyesmik. Ez aztán torzítja a képet, a számokat. A fő az, hogy én tudom, mi történt abban az évben, és hogyan állok hozzá. Csapattársként, első kézből láttam Daniel sikereit.”

„Most is ez volt” – utalt Leclerc-re – „és semmi gondom ezzel, emellett bízom benne, hogy bárkit meg tudok verni a mezőnyből. Nem félek a versenytől. Nem is lenne értelme. A győzni akarás és az ellenfelektől való félelem nem fér össze” – magyarázta.

Míg Leclerc-rel a Ferrari karácsony előtt hosszabbított egészen 2024-ig, Vettel szerződése a jövő évben jár le az olasz csapattal, a Scuderiánál május környékén szeretnének dönteni a jövőről. A Ferrarinál valamilyen szinten képben van Lewis Hamilton és viszont, míg Vettelt nemrég a McLarennel hozták hírbe 2021-re, bár a kiszállása sem zárható ki, döntő lesz, hogyan alakul számára a jövő év első fele.

Vettel: Bárkit meg tudok verni! 2