A Ferrari 2019-re váratlanul motorelőnybe került, ami előbb meglepte, majd gyanakvásra késztette a riválisokat.

Előbb csak amolyan suttogó propagandával terjesztették, hogy az olaszok valamit trükközhettek, majd őszre a Nemzetközi Automobil Szövetséghez (FIA) fordultak, a szervezet pedig több műszaki direktíván keresztül igyekezett bezárni a kiskapukat – érdekes módon a Ferrari versenyképessége vissza is esett.

Az Austinban a Ferrarit kerek peres csalással megvádló Red Bull-os Max Verstappen most így nyilatkozott a német Sport Bildnek: “Nem szeretnék többet mondani erről. Várom az idény utolsó futamát, annak meg örülök, hogy az FIA mostanra rajta van a témán.”

A holland pilóta főnöke, Christian Horner szerint mindenképp gyanús a Ferrari idei ugrása:

“Nehezen érthető a dolog. A három másik erőforrás közelebb került egymáshoz, csak a Ferrari lógott ki a nagy előnyével. Ennyit nem lehet hozni egy télen. De két futam óta valamiért lecsökkent a Ferrari egyenesbeli előnye, mindenki döntse el maga, mi lehet az oka.”

F1: Ecclestone szerint nem csalt a Ferrari 1

A Forma-1 korábbi ura, Bernie Ecclestone az olasz Gazzetta dello Sportnak nyilatkozva megvédte a Ferrarit, bagatellizálta a vádakat.

“Én nem hiszem, hogy csalt a Ferrari. A Forma-1-ben mindig ez van, ha az egyik csapat gyorsabb a többieknél, akkor a vesztesek csalást gyanítanak náluk. Mindig így volt ez.”

Ecclestone szerint a mostani spekulációk, viták rámutatnak, mennyire hiányzik a szezonnyitó előtt váratlanul elhunyt Charlie Whiting, az F1 versenyigazgatója, műszaki és biztonság főmegbízottja ugyanis nagyon jól kezelte a csapatok innovatív, esetleg trükkös újításait:

“A csapatok korábban is ügyeskedtek, de Charlie mindig kézben tartotta a dolgokat. Mindig jó volt abban, hogy előre látta az ilyesmiket.”