A mercedeses Lewis Hamilton a BBC-nek adott hosszabb interjút, amelyben többek között arról is beszélt a hatszoros világbajnok, miért is szereti továbbra is a Forma-1-es versenyzést, és hogyan dolgozik együtt mérnök kollégáival.

“Az az igazság, hogy sosem a pénz miatt versenyeztem. Nyilván jó, hogy az is gyűlik, cseppet sem baj. Jó kis plusz – legalábbis addig, amíg nem az vezérli a cselekedeteimet” – mondta az évente kb. 40 millió fontot (15 milliárd Ft) kereső 34 éves pilóta.

“Én imádom a versenyzést. Imádom a kihívást, imádok úgy megérkezni a versenyhétvégére, hogy tudom, ezek a hihetetlenül tehetséges fiatal srácok igyekeznek megverni, túljárni az eszemen, jobban teljesíteni nálam, minden évben imádok beszállni a küzdelembe.”

“És nálam sokkal okosabb srácokkal dolgozom, mellettük én is okosabbnak érzem magam. Amikor ellentmondok nekik és meg tudom cáfolni őket, az egészen hihetetlen. Sokszor van ilyen. Mondok valamit Shovnak (Andrew Shovlin, a Mercedes vezető mérnöke), ő meg azt mondja, a számok ezt és ezt állítják, erre én: pedig így és így van. Amikor erre azzal felel, hogy tényleg, igazad van, az nagyon jó érzés.”

Hamilton: Nem a pénzért csinálom 1

Andrew Shovlin és James Allison

A pilóta elmondta, hogy hosszabb távon nem tudja tartani a lépést a csapat mérnökeivel, de erre is kialakult rendszerük van. 23 perc után szünetet tartanak.

“Pont most beszéltem Jamesszel (Allison, technikai igazgató). Akkora elmék ezek a fickók! Teljesen más szinten vannak az intelligencia tekintetében, mint én. Ugyanakkor ők viszont nem tudják felfogni, amit én az autóban csinálok. Egyszerűen másképp vagyunk hangolva. A kulcs az, hogy próbáljam megérteni őket és hogy ők is hasznosítani tudják az autón azt, amit én mondok nekik.”

“Folyamatosan dolgozunk ezen a viszonyon. Nagyon jól ismerjük egymást. Ők órákig képesek összeszedettek maradni a gyári értekezleteken, én viszont kb. 23 percig bírom. Amint elérem azt, már nem tudok figyelni. Ők is tudják ezt. Olyankor szólok, hogy oké, most ki kell mennem, pisilek egyet, iszok egy kávét vagy akármi, aztán visszajövök. Utána kapnak újabb 23 percet” – magyarázta Hamilton.