A 2019-es Forma-1-es naptárban helyet cserélt a Mexikói és az Amerikai Nagydíj, így a vasárnap következő austini F1-es futam egy napra esik a szintén texasi Fort Worth-ben tartott NASCAR-versennyel.

A Fort Worth-i pálya elnöke, Eddie Gossage finoman szólva is berágott, úgy véli, a motorsportrajongók arculcsapása, hogy az F1 nem tudott és akart más időpontot találni.

“Én így látom: a NASCAR és a Forma-1 nem igazán konkurense egymásnak, de azért van átfedés, és én egyenesen sértőnek, tiszteletlenségnek, szakmaiatlanságnak tartom a Forma-1 részéről, hogy háromórányi távolságban ugyanazon a napon rendeznek versenyt, amikor NASCAR-futam van” – mondta az Autoweek Podcastben.

“52 hétvége van az évben. A NASCAR évente kétszer jár a Texas Motor Speedwayen. A Forma-1 50 másik hétvégén rendezhetne versenyt. Lehet erre azt mondani, hogy az F1 körbeutazza a világot, és hogy emiatt a texasi és a mexikói versenyt egymáshoz közel kell tartani – rendben, de akkor legyen Mexikó november 3-án, az Amerikai Nagydíjat meg rendezzék más héten.”

Alaposan berágtak a Forma-1-re Texasban 1

“Az én szememben ez a Forma-1 támadása a NASCAR ellen. Ez nem a Texas Motor Speedwayről szól, ez nagyobb dolog annál. Egyik félnek sem jó ez. Az igazi vesztes pedig a motorsportrajongó, én pedig értük dolgozom. Tudom, hogy nincs nagy átfedés a közönségben, de azért van valamennyi, lesznek, akiknek választaniuk kell a kettő között. Akár 50-50, akár 99-1 az arány, ez nem jó a sport szempontjából.”

A helyszíni nézőknek mindenképp választaniuk kell majd az austini Circuit of the Americas és a Fort Worth-i Texas Motor Speedway között, de az amerikai tévénézők úgy-ahogy megoldhatják a dolgot, ugyanis az F1-es futam délután fél kettőkor kezdődik, míg a NASCAR-futamot 3-tól közvetítik egy másik csatornán.

“A Forma-1-nek minden támogatásra szüksége van az USA-ban, mert mondhatnak bármit arról, hogy az egy globális sport meg minden, az USA-ban siralmas a nézettségük egész évben. Ez nekik sem jön jól. Pontosan ezen a téren léphetnének előre, ha normálisan csinálnák, semmi értelme ilyen konfliktust generálni” – mondta a tévés ütközésről Gossage.