A vasárnapi Forma-1-es Japán Nagydíj első körében ütközött a ferraris Charles Leclerc és a Red Bull-os Max Verstappen, a holland az incidens miatt visszaesett, majd az autó sérülései miatt később feladni kényszerült a futamot.

A versenybírók először azt közölték, hogy az ütközés nem kíván további lépéseket, később azonban módosítottak, jelezték, hogy az ügyet a futamot követően kivizsgálják – az eredmény egy 5 másodperces utólagos időbüntetés lett Leclerc-nek (mellette kapott még 10 másodpercet is azért, mert a sérült autóval folytatta a körözést).

A Forma-1 versenyigazgatója, Michael Masi utólag elmagyarázta, miért is gondolták meg magukat a stewardok:

“Új, az első döntés idején még nem elérhető bizonyíték merült fel, ezért a vizsgálat újraindítása mellett döntöttek. Az eredetileg rendelkezésükre álló adatok alapján arra jutottak, hogy nem indokolt a vizsgálat, de aztán további felvételek is elérhetővé váltak, így újranyitották az ügyet, amihez minden joguk megvolt” – mondta Masi.

Leclerc a verseny után magára vállalta a felelősséget: “Max esetében egyszerűen én hibáztam, ez egyértelmű. Seb és Lewis mögött a belső íven voltam, egy kicsit elindult az autó eleje, de ilyesmire számítani kellene, szóval igen, én voltam a hibás.”