Öt másodperces büntetéssel sújtották a szocsi Forma-1-es nagydíjon a Haas pilótáját, Kevin Magnussent, amiért nem a kijelölt útvonalon tért vissza a pályára, miután elhagyta azt. Ez két pontjába került a dánnak, ugyanis a nyolcadikról visszaesett a kilencedik helyre – főnöke, a szókimondó stílusáról ismert Günther Steiner ezért a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) negyedik versenybíróját, Emanuele Pirrót okolta: „Ha nincs az a hülye, idióta bíró, nyolcadikok lehetnénk” – fortyogott a rádióban a leintést követően.

Miután ez már nem az első alkalom, amikor Steiner nyilvánosan szidja a versenyfelügyelőket, a Motorsport-Total.com információi szerint betelt a pohár az FIA-nál, három lehetséges büntetés között vacillál a szövetség. Az egyik egy 250 ezer eurós pénzbüntetés lenne, de a második forgatókönyvvel is jelentős pénzösszegtől esne el a Haas: ez ugyanis a csapatbajnokságban történő pontlevonás lenne, amivel akár pozíciót is veszíthet a kannapolisi csapat.

A legsúlyosabbnak azonban a harmadik lehetséges szankció számít, a paddockból való eltiltással. Amennyiben ezt választja az FIA, akkor Steiner a hétvégi történéseket maximum csak a lelátókról követné – hasonlóan a futballcsapatok menedzsereit szokták büntetni.

„Azért vagyunk itt mindnyájan, hogy a munkánkat végezzük, beleértve a hivatalos szervek tagjait, a csapatokat, mindenkit, és ebben a közegben egy bizonyos fokú kölcsönös tiszteletnek lennie kell” – nyilatkozta a szaklapnak Michael Masi, az FIA versenyigazgatója. „Ha valami olyan hangzik el, ami ennek nem felel meg, vannak olyanok, akik a pályán kívüli jogi kérdésekben illetékesek, akik vethetnek egy pillantást az ügyre.”