Az egész onnan indult, hogy Kevin Magnussen kanyarlevágás miatt öt másodperces időbüntetést kapott az Orosz Nagydíjon, emiatt a nyolcadik helyről a kilencedikre esett vissza. Magnussen az incidens előtt Sergio Perezzel szemben védekezett, és a pályára való visszatérése előtt nem kerülte meg a kijelölt bójákat.

Magnussen első felindulásában baromságnak nevezte a büntetést, de a Haas csapatfőnöke, Günther Steiner sem fogta vissza magát. Steiner Magnussennel való rádiózása közben szintén bírálta a döntést, közben egy “idióta, hülye felügyelőre” utalt.

Steiner személyesen nem beszélt sem Michael Masi versenyigazgatóval, sem a felügyelőkkel a verseny után, a csapatmenedzser Peter Crolla azonban minden érintettel leült beszélgetni.

Steiner nem először volt kritikus az FIA hivatalos személyeivel szemben, a szövetség ráadásul fontolgatja, hogy a mostani kirohanás miatt hivatalos vizsgálatot indít. Ezzel kapcsolatban egyelőre nincs semmi konkrét kezdeményezés, de Masi jelezte, hogy nem is ő illetékes dönteni egy esetleges eljárás megindításáról.