A Ferrari csapatfőnöke, Mattia Binotto a múlt héten elhamarkodottan azt nyilatkozta, hogy 2020-ra sprintversenyekkel cserélik le az időmérőket, a Szingapúri Nagydíj hétvégéjén a paddockban arról volt szó, hogy a jövő évben több hétvégén is kísérleteznek majd a kvalifikáció átalakításával, új rendszereket, akár fordított rajtrácsos sprintfutamokat próbálhatnak ki.

A Forma-1 sportszakmai főnöke, Ross Brawn most megerősítette az utóbbit:

“Az elmúlt napokban sokféle kijelentést, nyilatkozatot olvastam versenyzőktől, szakértőktől a hétvégék izgalmasabbá tételével kapcsolatban. A félreértések elkerülésére tisztázni szeretném, hogy tárgyalunk arról, hogy 2020-ban kísérletezzünk az időmérő formátumával, hogy egy kicsit kiszámíthatatlanabbá tegyük a hétvégéket” – mondta Brawn.

“Szeretném hangsúlyozni a kísérletezést, ugyanis erről lesz szó, egy kis minta alapján igyekszünk majd meghatározni a jövőbeli irányt. Tökéletesen tisztában vagyunk vele, hogy a mostani időmérős rendszer is izgalmas és látványos, de az is fontos, hogy a futam legyen a hétvége fénypontja, a lehető legjobb legyen a verseny.”

F1: Jövőre indul az időmérős kísérletezés 1

“És mivel hiába akármennyi szimuláció, a pálya ad csak tiszta választ, a Forma-1, a csapatok és az FIA a jövő évben néhány hétvégén közösen vizsgálja a formátum módosításának lehetőségét. A változatlan szabályok miatt a 2020-as idény a tökéletes alkalom ennek felmérésére.”

“Egyelőre semmilyen döntés nem született, még a részleteken dolgozunk, de az eddig kapott visszajelzések többségükben pozitívak. Tudom, hogy a puristák aggódnak, de sose féljünk a kísérletezéstől, hiszen anélkül nincs fejlődés. Nem akarunk öncélú változtatást, szeretnénk javítani a Forma-1-en, hiszen ahogy az autók fejlesztésénél is, aki egy helyben áll, az lemarad.”