Részletes képet még mindig nem kaptunk arról, hogy mi várhat ránk 2021-től a Forma-1-ben, de a fő irányokat tudjuk: költségcsökkentés, jobb verseny a pályán és a csapatok közötti különbségek csökkentése. A szabályalkotók különösen nagy hangsúlyt fordítanak az autók kinézetére, egy mérnöki stáb folyamatosan a lehetséges kiskapukat kutatja és próbálja bezárni, mielőtt azokat a csapatok találnák meg.

Ezt a hozzáállást kissé aggasztónak tartja Otmar Szafnauer, a Racing Point csapatfőnöke. A romániai gyökerekkel rendelkező amerikai szakember szerint így minden autó ugyanúgy fog kinézni, és mai szemmel nézve nagyon lassúak lesznek az F1-es versenygépek.

“Az új pénzügyi szabályok és a költségplafon bevezetése miatt kellene csökkennie a csapatok közti különbségnek” – mondta Szafnauer Szingapúrban. “Meg kell tudnunk különböztetni az egyik autót a másiktól, másképp mindegyik ugyanúgy fog kinézni, és hét másodperccel lassabbak lesznek.”

“Itt még nem tartunk, de reméljük, hogy egy olyan szabályrendszert kapunk, mely lehetővé teszi az autók megkülönböztetését. Szükségünk van erre a szabadságra és mozgástérre. Tartok attól, hogy a kocsik nehezebbek lesznek, és a kisebb leszorítóerő miatt 5, 6, 7 másodperccel lassabbak leszünk, mint manapság” – osztotta meg aggodalmait a csapatfőnök.

A Forma-2-nél is lassabb lesz a Forma-1? 1

Otmar Szafnauer

“175 millió dollárt költünk, de néhány dolog ebbe nem számít bele, azaz 200 millió dollárt költünk egy olyan formulára, mely alig gyorsabb, mint a Forma-2, ahol minden kocsi egyforma” – fűzte még hozzá. Szafnauer véleményét a Racing Point technikai igazgatója, Andy Green is osztja.

A szakember elárulta, hogy a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) egy nyitott alkatrészbörzén dolgozik. “A csapatok közzétehetik a formaterveiket az FIA weboldalán, és minden csapat láthatja, hogy a többiek mit használnak” – árulta el. Ezzel a csapatok az egyszerűbb eszközöket közösen is megtervezhetik, a költségek további csökkentése érdekében.

Green szerint egyhamar nem fogunk tiszta képet kapni a 2021-es szabályokról. “Garantálom, hogy egy év múlva még mindig erről fogunk beszélni. Szigorúak lesznek a szabályok? Masszívan. Az autók ugyanúgy fognak kinézni, nagyon kevés szabadságunk marad” – zárta mondanivalóját.

Kövesd Facebook-oldalunkat, hogy ne maradj le a Forma-1 legfrissebb híreiről!