Bár a Red Bullnál fogadkoztak, hogy a gyenge teljesítmény ellenére egészen az év végéig Pierre Gasly vezet majd náluk, a nyári szünetben mégis pilótát cseréltek, a francia versenyző a Belga Nagydíjtól a Toro Rossónál vezet, helyére a kiscsapatnál idén bemutatkozott újonc, Alexander Albon kerül.

A cserebere látszólagos vesztese Danyiil Kvjat, aki 2014-ben mutatkozott be a Toro Rossónál, 2015-ben már a Red Bullnál versenyzett Daniel Ricciardo mellett, de 2016-ban alig néhány verseny után visszaültették a faenzai autóba, hogy helyet csináljanak Max Verstappennek. Az oroszt egyértelműen megtörte a lefokozás, nem tudott magára találni, 2017 őszén végleg ejtették is, ám idén visszahívták a Toro Rossóhoz, ahol immár sokkal érettebben versenyez, így kézenfekvő jelöltnek tűnt.

Kvjat a hétvégén az orosz sajtó képviselőinek beszélt arról, hogyan látja a helyzetet, hangsúlyozta, hogy tiszteletben tartja a döntést, és nem is vette készpénznek, hogy ő ülhet Gasly helyére, ha a franciát lecserélik.

“Én is aznap tudtam meg mindent. Dr. Marko felhívott. Fontos, hogy tiszteletben tartsuk az ilyen döntéseket. Szerintem egyszerűen látni szeretnék, Albon hogyan teljesít egy futamgyőzelemre alkalmas autóban és egy olyan csapattárs mellett, mint Verstappen. Én versenyeztem már a Red Bullnál, valószínűleg ez is közrejátszott a döntésben” – magyarázta.

“De minden rendben az idei eredményekkel, az pedig teljesen nyitott, mi lesz 2019 után. Két-három hét múlva talán már világosabb lesz a jövő.”

“Nem vettem biztosra az előléptetést, csakis a saját munkámra koncentrálok. A Red Bull és én is elégedett vagyok az idei évemmel, erre is koncentrálok, nem olyan döntésekkel akarok foglalkozni, amik nem rám tartoznak” – szögezte le az orosz.

Kvjat ugyanakkor elismerte, hogy Albon “azonnal” gyors volt, és míg sok pilótának idő kell az F1-hez való alkalmazkodáshoz, a brit-thai ifjonc rögtön magára talált, de így is bőven van még hova fejlődnie.