A 2018-as pilótapiaci mozgások fő vesztese a Mercedes-nevelt Esteban Ocon lett, aki a Force India/Racing Point tulajdonosváltása után távozni kényszerült a silverstone-i csapattól, ám a mercis kötődése miatt sem a McLarennél, sem a Renault-nál nem fogadták.

Ocon az idei évet a Mercedes tartalékosaként tölti, de mindenképp szeretne visszatérni, az Autosportnak azt mondta, Toto Wolffék már tárgyalnak az elhelyezéséről.

“Azt nagyon nehezen tudnám megemészteni, nem is nyelném le, ha 2020-ban nem térhetnék vissza. Borzasztó csalódott lennék. De szerintem visszatérek majd, mert bízom a körülöttem lévőkben. Még felkészültebb leszek az előző szezonban megszerzett tapasztalatok és az azóta megszerzett tudás birtokában” – mondta.

“A menedzsmentem – beleértve Totót is – azon dolgozik, hogy jövőre újra a rajtrácson legyek. Azt hiszem, már meg is indultak a tárgyalások. Jó lenne, ha minél előbb tisztázódhatna a jövőm” – folytatta.

Wolff valószínűleg a Renault-val tárgyal Ocon szerződtetéséről, hiszen már tavaly nyáron is tárgyaltak a francia pilóta ottani elhelyezéséről, ám végül Daniel Ricciardóra csaptak le. Ha a Renault-hoz nem mehet, esetleg a Haasnál találhat helyet Ocon, ahol honfitársa, Romain Grosjean megint csak küszködik.

A Mercedes-főnök a múlt héten arról beszélt, hogy készek lesznek elengedni Ocont, ha ez a feltétele annak, hogy egy másik csapatnál találjon ülést.

Érdekes módon a néhány éve, a mercedeses programba való átkerülése előtt Ocont támogató Lotus volt vezérigazgatója, Matthew Carter úgy tudja, az ifjonc nem megy sehova, Bottas ülését kapja meg a jövő évben.

“100 százalékra úgy volt, hogy Esteban a Renault-hoz megy (2019-re). A Mercedesnél egyáltalán nem úgy tervezték, hogy idén nem fog versenyezni. És azt is 100 százalékra tudom, hogy jövőre újra versenyezni fog. A forrásaimtól úgy hallottam, hogy jövőre a Mercedesnél fog vezetni.”

Bottas jövője egyelőre bizonytalan: úgy tudni, a 2020-as idényre szóló opció élesítésének határideje június 30. volt, de a Mercedes azt egyelőre nem aktiválta. Ez alapján akár még Ocon is kerülhetne a helyére, de sokkal valószínűbb, hogy Wolffék azt várják, mi lesz Max Verstappennel. Ha a holland nem szerezhető meg, minden bizonnyal hosszabbítanak a megbízható, de Hamiltont nem igazán zavaró finnel.