Esteban Ocon néhány évvel ezelőtt még a Lotus/Renault neveltjeként nyerte meg a Forma-3-as Európa-bajnokságot, ám a francia ifjonc átkerült a Mercedes utánpótlásprogramjába, és a német márkának köszönhetően mutatkozhatott be az F1-ben a Manornál, majd folytathatta pályafutását egy másik motorpartnerüknél, a Force Indiánál.

A Lawrence Stroll-féle felvásárlás után Oconnak tavaly év végén távoznia kellett a silverstone-i csapattól, és bár egy ideig a McLaren és a Renault is hitegette a Mercedest a versenyző leigazolásával, végül épp a mercis kötődés miatt inkább nem szerződtették, a pilóta ülés nélkül maradt 2019-re.

A Mercedes-főnök Toto Wolff határozott célja, hogy 2020-ra újra a rajtrácsra juttassa Ocont, ám lehet, hogy ehhez végleg el kell engedniük a tehetséget.

„Estebanra Mercedes-pilótaként tekintenek, szóval lehet, hogy tisztába kell tennünk a helyzetet, hogy a Mercedes által neki nyújtott támogatást és őt is tiszteletben tartva lehetőséget adjunk neki a karrierje továbbviteléhez” – mondta a Motorsport.comnak az osztrák.

„Úgy gondolom, hogy ha egy másik csapatnál vezet, akkor úgyis el kell engednünk. Onnantól nem lesz Mercedes-versenyző, hiszen ha valaki aláír egy csapattal, akkor vállalja, hogy nekik nyújtja a maximumot, ami tőle telik” – folytatta.

Mivel a Racing Pointnál (leánykori nevén Force India) nem valószínű az üresedés, a Willamshez pedig kár lenne beültetni Ocont – ráadásul ott van a Merci másik ifjonca, George Russell –, a francia legjobb esélye a Renault lehet, ha onnan távozik Nico Hülkenberg, akkor a személyében „nemzeti” pilótája, leendő sztárversenyzője lehet majd a francia márkának.