Bár a Toro Rosso csapatfőnöke, Franz Tost a napokban kiállt a Red Bullhoz idénre előléptetett, ám ott egyelőre küszködő Pierre Gasly mellett, az osztrák úgy gondolja, abban sem lenne szégyen, ha a francia helyére Danyiil Kvjatot ültetnék.

Egy egyszerű pilótacsere persze önmagában nem is szégyen, de Kvjat esetében pikáns a múlt: az orosz ifjoncot 2014-ben a Red Bull más neveltjei elé helyezve juttatta a Forma-1-be, majd egy Toro Rossó-s év után rögtön a nagycsapathoz került Sebastian Vettel megüresedett helyére. Kvjat tisztességesen teljesített 2015-ben, ám 2016-ban néhány idény eleji hiba elég ürügy volt ahhoz, hogy visszaküldjék a kiscsapathoz, helyet csinálva a csodagyerek Max Verstappennek. Az orosz nagyon nehezen élte meg a lefokozást, 2016-ban és ’17-ben is küszködött, őszre ki is vették az autóból, az év végén pedig ejtették az energiaital-gyártó programjából.

Mivel Daniel Ricciardo renault-s átigazolásával a Red Bull kifogyott az F1-ben bevethető ifjoncokból, a 2018-at a Ferrari szimulátoros tesztelőjeként töltő Kvjathoz fordultak, aki igent is mondott a lehetőségre, így idén újra a Toro Rossónál vezet.

“Nem, szerintem nem lenne ez arcvesztés. A Forma-1-ben a teljesítmény a döntő faktor, ha egy pilóta jól teljesít, miért is ne hívják vissza, ha úgy vélik, ő a megfelelő ember? Kvjat Red Bull-versenyző, aki jelenleg kölcsönben van a Toro Rossónál. Meglátjuk, mit hoz a jövő” – mondta Tost.

“Én örülnék, ha Danyiil újra élcsapatnál, tehát a Red Bullnál vezethetne. Hogy miért? Mert úgy gondolom, hogy megvan hozzá a tempója. Ha a körülmények megfelelők, nagyon jól teljesíthet” – tette hozzá.