A kimondottan unalmasra sikerült Forma-1-es Francia Nagydíj után a győztes Lewis Hamilton arról beszélt, hogy az unalomért nem hibáztathatók a pilóták, az F1 irányítási rendszerével és a szabályokkal vannak gondok, épp ezért is ment el a múlt héten Párizsba a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) konferenciájára, mert bár véleménye szerint a pilótákat sosem kérdezték meg, ő szeretne részt vállalni a sportág jobbá tételében.

A Forma-1 sportszakmai, egyben Hamilton volt mercedeses főnöke, Ross Brawn a versenyt követő szokásos értékelőjében ki is tért az ötszörös bajnok szavaira, hangsúlyozta, hogy tárt karokkal várják az angolt és bármelyik pilótát a következő megbeszélésekre.

“Nagyon örülök, hogy Lewis jelezte, hogy ő maga is részt vállalna ebben a következő hónapokban, alig várjuk, hogy vele dolgozzunk, főleg a következő három megbeszélésen!” – mondta Brawn.

“Tisztában vagyunk vele, hogy a Forma-1-nek irányváltásra van szüksége, ha a világ egyik legnépszerűbb látványsportja kíván maradni. Az összes érdekelt fél – mi magunk, az FIA és a csapatok – egyetért a célokban és általános egyetértés van az alapelveket illetően is, mint például a kiadási plafon és az egyenlőbb pénzelosztás, míg a műszaki kérdésekben együttműködik az F1 vezetése, az FIA és a csapatok mérnökei.”

“Nagyszerű lenne a pilóták hozzájárulása is. Az ajtó mindig is nyitva állt, kár, hogy a múltban nem élt mindenki a lehetőséggel, de épp ezért örülök is ennek a kezdeményezésnek. Röviden: Lewis, szívesen fogadjuk az inputodat, ahogy minden más pilótáét is” – szögezte le.

Brawn kiemelte a Mercedes remek munkáját, de felhívta a figyelmet, hogy semmiképp sem a német márka dominanciájának megtörése a cél a szabályváltoztatásokkal.

“Ha a Mercedes így folytatja, már a szezon kétharmadánál, Monzában konstruktőri bajnokok lesznek! De szögezzük le: nem hibáztathatjuk Lewist, Valtterit vagy a Mercedes a közel tökéletes szezon miatt, ahogy az is egyértelmű kell, hogy legyen, hogy a szabályváltozásokat nem a rekordokat döntő csapat ellen készítjük elő. Ugyanakkor be kell látnunk, hogy az annyira szeretett sportágunknak valódi versenyre van szüksége, az kell, hogy más alakulatoknak is esélye legyen a dobogós helyezésekre, ne csak a domináns élcsapatoknak.”