A múlt héten röppent fel, hogy 2020-ra zöld utat kapott a Holland Nagydíj felélesztése Zandvoortban, a helyszín az idén lejáró szerződésű Barcelona helyét veheti majd át a naptárban.

A hétvégén talán utolsó Spanyol Nagydíjukra készülő Forma-1-es pilóták vegyes érzésekkel fogadták a híreket.

“Nekem természetesen nagy veszteség lenne, ha kiesne a naptárból Barcelona” – mondta a mezőny egyetlen spanyol pilótája, a mclarenes Carlos Sainz. “De amennyire tudom, a tárgyalások még folynak, semmi sem végleges. Szóval nem tehetünk mást, mint bízunk abban, hogy az illetékesek teszik a dolgukat és sikerül egyezségre jutni.”

“Szerintem ez az érdeke Barcelonának, Spanyolországnak és a Forma-1-nek is, a Spanyol Nagydíjnak nagy múltja van. Ennek a pályának nagy F1-es hagyományai vannak, kár lenne, ha kiesne. Remélhetőleg meg tudnak egyezni valamiről, ha a jövő évhez már késő is van, legalább a jövőt illetően” – folytatta.

A mercedeses Valtteri Bottas is sajnálná a helyszín kidőlését: “A részletekről nem tudok semmit, de kár lenne érte. Régóta a Forma-1 része, és nagyon sok rajongó van Spanyolországban, akik szívesen jönnek ide.”

F1: Döbbenet a pilóták körében 1

A Red Bull-os Pierre Gasly egyetértett Sainzcal és Bottasszal, ám ő Zandvoortot is szívesen fogadja:

“Elég megdöbbentő lenne elveszíteni a Spanyol Nagydíjat, mert talán a barcelonai pályán vezettünk a legtöbbet, a Forma Fordtól kezdve egészen az F1-ig. Remélhetőleg lesz megoldás. Nekem nem gond, ha több futam lesz, szeretek vezetni, mindkettő jöhet a naptárba!”

A ferraris Sebastian Vettel arra figyelmeztetett, hogy a szűk zandvoorti pálya még Barcelonánál is eseménytelenebb versenyeket hozhat, pedig a spanyol helyszín is inkább a körmeneteiről ismert.

“Itt biztosan több előzést látunk, mint Zandvoortban! Ez az igazság, nem? Az a pálya olyan, mint Monaco, nemde?”

“Carlos számára biztosan kár lenne Barcelona elvesztése. Ami a többieket illeti, voltunk már itt nagyon sokszor, tesztelni meg valószínűleg ezután is visszajövünk majd. De jó helyszín, az évnek jó szakaszában jövünk ide, szóval tényleg kár lenne érte.”

A williamses George Russell örül, ha az F1 Zandvoortba megy:

“Kár lenne Barcelonáért, nagyszerű pálya, másrészt viszont Zandvoort az öt legkedvencebb pályáim egyike. Hihetetlen versenypálya, nagyon karakteres. Nyilván a Forma-1-ben kiemelten fontos a biztonság manapság, de nagyon remélem, hogy nem tüntetik el a zandvoorti kavicságyakat a két gyors kanyarban, mert azoktól olyan nagy kihívás ott vezetni” – magyarázta az angol ifjonc.

F1: Döbbenet a pilóták körében 2

“Ami a kavicságyakat illeti, nem lesznek ott, ha oda viszik a Forma-1-et” – jegyezte meg Vettel pesszimistán.

A négyszeres világbajnok a Brazil Nagydíj Sao Paulóból Rio de Janeiróba való átköltöztetésére is reagált:

“Nem tudtam róla, hogy ez lesz. Hallottam pletykákat, de igazán megdöbbentett. Interlagos nagyszerű helyszín nagy múlttal. A régi nyomvonal pedig még a jelenleginél is jobb volt. Azon kívül, hogy talán egy kicsit rövid a pálya, semmilyen hibát nem tudok felróni. Nagyon várom az utolsó ottani versenyt, és ki tudja, talán még visszatérünk majd! Nagyszerű hely, én pedig ragaszkodok a régi dolgokhoz. Jó lenne visszatérni, lehetne akár két futam is Brazíliában, a közönség elképesztő!”