A Ferrari 2019-nek új felállással vágott neki, Sebastian Vettel mellé a saját nevelésű ifjonc, Charles Leclerc került, aki a vártnál talán gyorsabban vette fel a ritmust, az Ausztrál Nagydíjon is a négyszeres világbajnok nyomában lihegett, Bahreinben pole-t szerzett és motorhiba nélkül meg is nyerte volna a futamot, míg múlt vasárnap, Sanghajban lerajtolta csapattársát, ám a bokszból később arra utasították, hogy engedje előre a németet.

A Ferrari főnöke, Mattia Binotto a szezon előtt azt mondta, kérdéses helyzetekben idén egyértelműen Vettelé lesz az elsőbbség, és eddig világosan tartja is magát ehhez, ám a csapatutasítások miatt több kritika is érte már a Ferrarit.

1998 és ’99 világbajnoka, Mika Häkkinen szerint hiba Leclerc-t másodhegedűsi szerepbe kényszeríteni:

“Leclerc-é volt a jobb rajt, hagyni kellett volna, hogy megpróbálja elkapni Bottast, ha tudja. Ehelyett arra kérték, hogy lassítson és engedje el Vettelt, nekem ez hibának tűnt. Ha egy olyan erős ellenfelet kell legyőzni, mint a Mercedes, nincs értelme a játszadozásnak. A Ferrari ne befelé figyeljen, foglalkozzon az ellenfél legyőzésével. A Mercedesszel folytatott küzdelemben nem azzal kéne foglalkozni, hogy Leclerc vagy Vettel nyeri-e a futamot.”

“Szerintem Leclerc joggal volt ideges, ugyanis a stratégiának köszönhetően végül az 5. helyre csúszott Max Verstappen Red Bullja mögé. Vettel és Leclerc párosa a Mercedes legkeményebb ellenfele lehetne minden hétvégén, de ehhez mindkét pilótát támogatni kell és rugalmasnak kell lenniük. Felejtsék el a csapatutasításokat, a csapat sikerére koncentráljanak!” – írta az Unibetnél vitt rovatában a finn.

F1: Hiba vagy sem Leclerc-t félreállítani? 1

A korábban a Scuderia technikai főnökeként dolgozó, ma a Forma-1 sportszakmai vezetőjeként ismert Ross Brawn ugyanakkor méltatta volt kollégáját, szerinte jól végzi a dolgát az új főnök:

“Mattia Binotto csapatfőnöknek a Ferrari számára új helyzetet kell kezelnie: két pilóta küzd igen magas szinten. Eddig Mattia jól kezelte ezt, kézben tartja a fiatal tehetséget, Leclerc-t, ugyanakkor ügyel igen nagy értéket jelentő Vettelre is, aki négyszeres világbajnokként bizonyította már, hogy bírja a nyomást.”

“Egyértelműen nem könnyű az idény eddig Sebastian számára, de a sanghaji dobogó biztosan lökést ad neki, míg Charles komoly érettségről tett tanúbizonyságot a csapatutasítások elfogadásával, pedig nem könnyű megemészteni az ilyesmit.”