A 2019-es Forma-1-es szezon első versenyét, az Ausztrál Nagydíjat fölényesen nyerte a mercedeses Valtteri Bottas, a finn ráadásul az idén bevezetett, a leggyorsabb körért járó pluszpontot is elvitte, így 26 ponttal zárt a hétvégét.

A csapatfőnök, Toto Wolff utólag már biztosan nem bánta, hogy Bottas és a 2. helyen beérő Lewis Hamilton összesen 44 pontot hozott a Mercedesnek, de a futam előtt beérte volna 43-mal is, sőt, kimondottan megtiltotta, hogy a bónuszpontért küzdjenek a pilótái.

“Amikor a stratégiát néztük át a ma délelőtti megbeszélésen, megtiltottam nekik, hogy a leggyorsabb körre hajtsanak, ha az első három helyek valamelyikén haladnak. De nem törődtek vele, egyikük sem” – mondta a verseny után az osztrák.

“Végül persze örülök. Jó, hogy a pluszpont is a miénk lett. És szórakoztató az érte folyó verseny, egy új színt ad a show-nak. Szerintem rizikós, főleg, ha valaki a nagy pontokra hajt, érdemes olyankor a leggyorsabb körre menni? Persze én talán a sajt autóvezetési képességeimet veszem alapul, és nem a Forma-1-es pilótákét. De nem nagyon örültem neki (hogy Bottas és Hamilton megpróbálkozott vele).”

Bottas így mesélt arról, hogy lett ő a Forma-1 történetének eddigi legnagyobb nyertese, már ami a futam végén bezsebelt pontokat illeti:

“Az utolsó pár körben döntöttem el. Bár forgalomban voltam, megpróbáltam egy kis teret nyerni. Lemaradtam egy kicsit a többiektől, már motorbeállításokra kapcsoltam, aztán adj neki! Örülök, hogy összejött, ez is egy pont!”