A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöke, Jean Todt a napokban arról beszélt, hogy ő szeretné, ha 10-ről újra 12-re nőne a Forma-1-es világbajnokságban szereplő csapatok száma.

“Úgy gondolom, jobb lenne, ha legalább 12 csapatunk lenne. De ha ez szóba kerül a jelenlegi csapatfőnökökkel folytatott beszélgetésekben, nem nagyon lelkesednek a dologért, mert ez természetesen változtatna a bevételek elosztásán. De ez is része a tárgyalásoknak” – nyilatkozta a francia, hozzátéve, hogy abban teljes az egyetértés az F1 főnökeivel, hogy első a jelenlegi résztvevők megtartása.

A szezonnyitó Ausztrál Nagydíjon a Forma-1 vezérigazgatója, Chase Carey arra utalt, hogy lenne kikkel feltölteni a mezőnyt, igaz, ehhez megfelelő környezetet kell teremteni a 2021-es szabályokkal (kiadási plafon, a bevételek egyenlőbb elosztása, egységes alkatrészek, olcsóbb autók).

“Több lehetséges belépő is jelezte az érdeklődését – inkább a csapatok, nem motorszállítók –, feltéve, hogy olyan struktúrát sikerül kialakítanunk, amely mellett értelmes módon szállhatnának be. Úgy gondolom, lennének csapatok, de először tisztáznunk kell, hogyan fest a jövő, hogy ennek függvényében tudjanak dönteni.”

“De egyetértek Jeannal abban, a minőség fontosabb a mennyiségnél, tehát mielőtt bevennénk két új csapatot, legyen olyan erős az F1 a jelenlegi csapatokkal, amilyen erős csak lehet. Sokat tehetünk még ezen a téren. Aztán valóban vannak érdeklődők is, ha gazdasági és sportszempontból is vonzó kereteket teremtünk.”

A 2021-es szabályokról március 26-án tárgyal majd az FIA, az F1 vezetése a csapatokkal-gyártókkal.