A 2019-es idényben új, eddig sosem látott elemmel gazdagodik a Forma-1-es közvetítés, az előzések mesterséges intelligencia által becsült valószínűsége is a képernyőre kerül.

A Forma-1 sportszakmai főnöke, Ross Brawn az F1 hivatalos “felhő- és gépitanulás-partnere”, az Amazon Web Services (AWS) Re:Invent 2018 konferenciáján beszélt az újításról:

“A kerék kerék elleni küzdelem kulcsfontosságú része, lényegi elem a sportágnak. A valós idejű és múltbeli adatoknak és a gépi tanulásnak köszönhetően immár előrejelzések készülhetnek arról, mi fog történni. A grafikán megjelenik majd, mire számíthatunk az adott esetben. A legjobb az egészben, hogy a csapatok nem rendelkeznek ezekkel az adatokkal, de mi a Forma-1-nél mindkét érintett autó adataival rendelkezünk, így lehetőségünk van az összevetésükre. Ilyen még nem volt korábban” – magyarázta.

“Megnézhetjük a gumik korábbi viselkedését és azt, hol áll a pilóta a versenyben, a gépi tanulás pedig megfelelően elemezheti a helyzetet. Az információt aztán megoszthatjuk a nézőkkel, akik így megérthetik, miért lehet valaki bajban és hogyan kezelheti a helyzetet. A csapatok eddig is látták az ilyesmit, de mi most elhozzuk ezt a nézőknek is.”

“Az adatokból azt is megmutathatjuk nekik, hogy ki miért cserélt kereket akkor, amikor. Vajon a megfelelő döntést hozták? A gépi tanulásnak köszönhetően a nézők ilyenekbe is belelátnak majd az új infodobozban.”