Ugyan sok szempontból izgalmas volt a Forma-1-es Brazil Nagydíj, a futam kulcsmomentuma a vezető Max Verstappen és a Force Indiá-s Esteban Ocon ütközése és az incidens utóélete lett, hiszen a végül 2. helyen beérő holland a versenyt követően megkereste és meglökdöste riválisát. A hollandnak a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) két nap közmunkát osztott ki büntetésként.

A verseny utáni szokásos értékelésében természetesen a Forma-1 sportszakmai főnöke, Ross Brawn is foglalkozott a történtekkel.

“Max a parc fermében adta ki a dühét, fizikai konfliktusba keveredett Oconnal. Nem volt valami lélekemelő látvány, és bár érthető, miért tette, természetesen nem igazolható. Az Oconnal való ütközés keserves pillanat lehetett, de a folytatás megmutatta, hogy bár Max óriásit fejlődött, továbbra sem képes uralni az indulatait ilyen helyzetekben, pedig ez alapvető lenne, hogy a következő szintre léphessen” – mondta.

“Persze nem szabad elfelednünk, hogy még mindig nagyon fiatal, és bár a viselkedését semmi sem menti, a frusztrációját mindannyian átérezhetjük, és a verseny után történtek sem teszik semmissé a holland ragyogó szereplését. Azért nem egyszerű dolog két Ferrari és két Mercedes elé kerülni. Az elmúlt tíz évben senki sem tudott a második sornál rosszabb rajtpozícióból nyerni Brazíliában, de vasárnap Maxnak majdnem sikerült.”

“Biztos vagyok benne, hogy tanul majd a történtekből – beleértve a büntetést is –, és versenyzőként és emberileg is képes lesz fejlődni.”

Brawn a körhátrányból előzni akaró Oconra is kitért:

“Bár minden joga és a tempója is megvolt, hogy visszavegye a körét, semmi értelme nem volt úgy támadni Verstappent, mint ha az első F1-es győzelméért küzdött volna. Megérdemelte a futam közben kiszabott 10 másodperces stop&go büntetést.”

“Szerintem Ocon nem a pontszerző helyekre való visszakapaszkodásra gondolt, egyszerűen magával rántotta a pillanat, nem gondolta át a helyzetet. Talán nem volt a legjobb ötlet vérre menő csatába bonyolódni a vezető versenyzővel, még akkor sem, ha az alsóbb kategóriákban is voltak már heves küzdelmeik.”

Az F1-főnök azt tanácsolja mindkét fiatal versenyzőnek, hogy tanuljanak az Interlagosban történtekből:

“A versenyzőknek észben kell tartaniuk, hogy sok néző és autóversenyző-palánta példaképként tekint rájuk. A vasárnap Verstappen és Ocon számára is jó lecke volt, nem fogják hamar elfelejteni ezt. Ez is hozzátartozik a tanuláshoz.”