A Sao Pauló-i Brazil Nagydíjon régóta problémát jelent, hogy a Forma-1-es szereplők nem érezhetik magukat biztonságban a pályára menet és onnan távozóban, de a 2017-es kiadás különösen rosszul alakult ilyen szempontból.

A tavalyi versenyhétvége péntekén fegyveresek rabolták ki a Mercedes-csapat tagjait, a Williams, valamint a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) tisztviselőit is megtámadták, szombat éjszaka a sauberesek kisbuszán próbáltak meg rajtaütni, vasárnap, a futamot követően pedig a Pirelli munkatársai éltek át hasonló támadást (ami után a gumiszállító le is fújta az interlagosi pályára tervezett tesztjét).

Az FIA a versenyszervezőkkel és a hatóságokkal együttműködve az idei évre jóval nagyobb biztonságot ígér a csapatoknak.

“A szervezőkkel és a helyi hatóságokkal, rendőrséggel való együttműködésnek köszönhetően állítólag jóval nagyobb lesz a (rendőri) jelenlét. Tudnak majd az érkezi és távozási időpontjainkról, így a megfelelő időben is ott lesznek, a rendőrök nem lépnek le, mielőtt elhagyjuk a pályát” – mondta a Force India csapatfőnöke, Otmar Szafnauer a hétvége előtt, hozzátéve, hogy ezzel együtt ők maguk is további bizonsági intézkedésekkel készülnek.

“Szerencsénkre velünk még sosem történt semmi az évek során, de ettől még nagyon is komolyan vesszük a dolgot. Elővigyázatosságból mi olyan lépéseket is teszünk, amelyeket más csapatok nem tettek korábban. Hogy ennek vagy a szerencsének köszönhetően, nem tudom, de eddig rendben voltunk, de a Mercedesszel történtek után idén még jobban foglalkozunk ezzel.”

“Mindig is elővigyázatosak voltunk. Mondok egy példát: a csapatbuszainkon nincsenek matricák, a parkolóbelépők mind eltávolíthatók, és sehol nem szerepel a Force India név. A buszokon már senki sem viseli a csapatuniformist, utcai ruhában vagyunk. Ezekkel igyekeztünk elkerülni a feltűnést, és eddig működött is. Én magam is ugyanígy teszek, az autómon semmi nem utal arra, hogy Forma-1-es csapathoz tartozna. Így teszünk idén is, emellett pedig megvizsgáljuk, milyen további biztonsági intézkedésekre lehet még szükség.”