A Ferrari és Sebastian Vettel az erős kezdés ellenére a 2018-as idényben is alulmaradt a Mercedesszel és Lewis Hamiltonnal szemben a Forma-1-es világbajnokságban. A Scuderia csapatfőnöke, Maurizio Arrivabene a Ferrari márkakupás évzáró eseményén, a Finali Mondialin így nyilatkozott a Mercedesszel folytatott idei küzdelemről:

“Vannak területek, amelyekben mi vagyunk a jobbak. De azt hiszem, számunkra továbbra sem rutinszerű a győzelem. A Mercedes számára egy kettős győzelem szinte hétköznapi dolog, számunkra viszont kivételes esemény. Jobban tudatában kellene lennünk a lehetőségeinknek, nem szabad félnünk a győzelemtől.”

“A teniszben il braccinónak hívják ezt, amikor a célhoz közel előjön a győzelemtől való félelem. Hinnünk kell magunkban, és jó szokásunkká kell válnia a győzelemnek.”

Arrivabene szerint az idei év egy másik tanulsága az volt számára, hogy nem kerülni kell az ujjal mutogatást, a hibáztatást.

“Az év folyamán volt olyan pillanat, amikor igazi jelenség volt a Ferrari, aztán volt olyan szakasz, mikor a pilóta volt a hibás, aztán végül az autó került a célkeresztbe. De a végére még jobban megértettük, hogy együtt győzünk és együtt veszítünk. Voltak hibák Vettel részéről, kisebb mértékben a csapat részéről is, de a tanulság az volt, hogy nem kell valakire mutogatni.”

“Megvan a csapat főnöke, én. Én egyszer dühödtem be, de azt hiszem, három és fél évente ez belefér” – utalt a Japán Nagydíj esős időmérőjén eltolt gumidöntés utáni kifakadására.

“Amikor rosszul alakulnak a dolgok, itt vagyok (bűnbaknak), mindig is mondtam. Ha pedig jól mennek a dolgok, örömmel állok oda a dobogó alá tapsolni és a himnuszt énekelni. Talán egyszer majd én is felmegyek a dobogóra, de hosszú sora van azoknak a csapattagoknak, akik megérdemlik, hogy előttem odaérjenek.”

A főnök azt is leszűrte, hogy milyen fontos Sebastian Vettel számára, hogy érezze maga mögött a csapat támogatását.

“Räikkonen és Vettel sokban hasonlít egymásra, de míg Kimivel többet kell beszélgetni bizonyos helyzetekben, Sebnek az kell, hogy érezze a csapat támogatását. Sok kritikát kapott a monzai eset miatt, pedig csak nagyon igyekezett örömet okozni a szurkolóknak – utána nehezen is emésztette meg a hétvége eredményét – és ebben főleg nem segített, hogy a következő futamokon már az autója sem volt a legjobb. De ezek érthető dolgok, és az emberi oldal is nagyon fontos.”