A haasos Romain Grosjean az Amerikai Nagydíj első körén ütközött az Alfa Romeo Sauber-es Charles Leclerc-rel, amiért az austini versenybírók Mexikóra szóló háromhelyes rajtbüntetést, és egy büntetőpontot osztottak ki a franciának.

Az idén újra esős-kelős formáját mutató Grosjean ezzel 12 hónapon belül már 10 büntetőpontnál jár, 12-nél pedig automatikusan jön az egy futamra szóló eltiltás. A Haas csapatfőnöke, Günther Steiner egyelőre nem akar azzal foglalkozni, mi lesz, ha kiveszik a versenyből a pilótáját.

“Nem, addig nem kötözöm be a fejem, amíg nem tört be. Majd ha megtörténik, akkor foglalkozom ezzel. Remélhetőleg nem történik meg, van elég más dolgom is, ezen majd akkor dolgozom, ha tényleg megtörténik. De ha így lesz, akkor is fel vagyunk készülve minden eshetőségre. Van pár ember, akit fel tudnék hívni, hogy akar-e vezetni. De szerintem nem lesz gond” – mondta.

Azért a mezőny sűrűjéből indulva Grosjeannak biztosan nem lesz könnyű dolga Mexikóban, pedig nagyon kell vigyáznia, ugyanis a futam 28-án lesz, míg egy korábbi pontja 29-én évül el.

“Elég ostoba dolog lenne még 3 pontot begyűjteni 28-án! Úgy tűnik, nagyon vigyáznia kell majd 28-án” – mondta a versenyigazgató Charlie Whiting is.

A büntetőpontrendszert egyébként épp Grosjean miatt vezették be 2014-ben, ugyanis a francia 2012-ben újra és újra incidensekbe keveredett, a Belga Nagydíjon pedig hatalmas rajtbalesetet is okozott, ami után el is tiltották az Olasz Nagydíjra. A rendszer amolyan visszatartó erő lehet a balhés versenyzőknek.