A Ferrari Szuzukában újabb gyenge hétvégét könyvelhetett el, az időmérőn elbohóckodták a gumiválasztást, Sebastian Vettel hibázott is, így csak a 4. és 8. helyről rajtolhattak, a futamon pedig mindkét versenyző incidensbe keveredett a Red Bull-os Max Verstappennel, Kimi Räikkönen viszonylag könnyen megúszta, Vettel azonban a mezőny végére esett vissza, ahonnan végül a 6. helyig jutott előre.

A Mercedes Lewis Hamilton vezetésével újabb kettős győzelmet hozott, mind egyéniben, mind a konstruktőriben karnyújtásra van már számukra a végső siker.

“Könnyű pragmatikusnak lenni. Mármint szombaton ott volt a problémánk, mindenki tudja. Kicsit csalódott voltam, de ahogy már számtalanszor elmondtam, csapatként együtt nyerünk és veszítünk, a végső felelős pedig én vagyok” – mondta a Japán Nagydíj után a csapatfőnök, Maurizio Arrivabene.

“Ami a mai futamot illeti, azt kell mondjam, hogy a pilóták és a csapat jól reagált. A Red Bull akadályozott minket, aúgy meglett volna a dobogó. Az autó jól ment, szerintem minimum dobogós eredményt érhettünk volna el.”

“Ami a következő futamokat illeti, tudom, hogy lehetetlennek tűnik a helyzetünk, de a munkánkhoz időnként hozzátartozik, hogy a lehetetlennel is megpróbálkozzunk, és pontosan ezt is fogjuk tenni a maradék négy versenyen” – szögezte le az olasz.

A konstruktőri bajnokságban a Mercedes előnye a Ferrarival szemben 78 pont, egyéniben Hamilton 67 ponttal vezet Vettel előtt, míg az utolsó négy futamon az előbbi bajnokságban elméleti maximumként 172 pontot gyűjthet egy csapat, az utóbbiban 100 pont szerezhető.