Miután a motorbüntetéseken felül még egy három rajthelyes büntetést is kapott, Max Verstappen a 19. helyről várhatta a piros lámpák kialvását a 2018-as F1-es Orosz Nagydíjon. A 21. születésnapját ünneplő pilóta kilőtt a rajtnál, már a 13. helyen járt a kör végén.

A holland gyorsan tört előre, sokáig a futamot is vezette, ráadásul mindezt az elérhető legkeményebb, lágy gumikon tette. „A verseny előtt biztosan nem gondoltam volna ezt” – mondta a leintést követően.

„Úgy tűnt, a gumik jól tapadnak az elejétől fogva, jobban lehetett velük kanyarodni. Jól sikerültek a szárnybeállítások és nagy volt a tapadás” – mondta a nap versenyzőjének megválasztott pilóta.

Verstappen vezette a legtöbb kört a futamon, ám bokszkiállása után visszaesett az ötödik helyre. „Elégedett vagyok vele. A cél ez volt, de nem így terveztünk odaérni. Nagyon elégedett vagyok.”

A születésnapos szerint esélyük lett volna a beleszólni az élmezőny csatájába, ha nincs a rajtbüntetés. „Nehéz megmondani, mi lett volna, mert hátulról indulva mi választhattuk meg a saját guminkat, de igen, harcban is lehettünk volna” – zárta mondanivalóját Verstappen.

F1: Erre nem számított a születésnapos 1

Csapattársa, Daniel Ricciardo sem ment rosszul, a hatodik helyen végzett. Az ausztrált azonban sokáig hátráltatta autójának sérülése. „Az első kör nem ment simán, eltört az első szárnyam” – mondta. A hibás elemet a bokszkiállásnál lecserélték.

„Szélárnyékban voltam, de amint kihúzódtam belőle, volt némi törmelék a pályán, amit eltaláltam. Nem volt időm elkerülni sem. Ez beárnyékolta a versenyem, ami elég magányosan alakult a végén” – tette hozzá.

Ricciardo végül a csapattárs mögött végzett, ám 50 másodperc volt a két Red Bull között. „Kemény versenye volt” – mondta Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke. „Nagyjából 30 pontnyi leszorítóerőt vesztett, és nagyon alulkormányzottá vált a kocsija. Ezzel kellett megbirkóznia” – mondta a brit szakember.