Valtteri Bottas idei második pole-pozícióját szerezte a 2018-as F1-es Orosz Nagydíj időmérő edzésén, megelőzve bajnoki éllovas csapattársát, Lewis Hamiltont. A csapat nyilvánvaló érdeke lenne, hogy Hamilton megnyerje a versenyt, és Bottas segítse címvédő csapattársát, megfékezve Sebastian Vettel támadásait, aki a harmadik helyről várhatja a piros lámpák kialvását.

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke is gondolkodóba esett a helyzet kapcsán. „Nehéz lesz azt mondani neki, hogy nem versenyezhet, miután az első helyről rajtol” – mondta az időmérőt követően. „Holnap reggel megbeszéljük, és meglátjuk, hogy alakul a verseny.”

A csapatutasítás azért is lehet kockázatos Szocsiban, mert a rajt után sokáig padlógázzal hajthatnak a pilóták, miközben egymást előzgethetik. Tavaly épp emiatt nyert itt Bottas, amit Wolff is elismert.

„Jól kell rajtolni, olyan szélesnek lenni, mint egy Mercedes-kamion, és bízni abban, hogy a többiek nem rajtolnak jól, mert ha igen, buktuk a győzelmet” – mondta a csapatfőnök.

Bottas természetesen szeretné győzelemre váltani az első rajtkockát. „Úgy állok hozzá a holnapi versenyhez, hogy megpróbálok nyerni. Más célod nem is lehet a pole-ból. Persze csapatként vagyunk itt és a bajnokságért megyünk. Lewis vezeti az összetettet, ezt pedig észben kell tartanunk.”

„Ennek ellenére azonban igyekszem megnyerni a versenyt, meglátjuk, hogy alakul” – mondta a finn pilóta.