A Forma-1 tavaly év elején érkezett tulajdonosa, az amerikai Liberty Media szinte minden téren szakított az Ecclestone-korszakkal, egy dolgot kivéve: az F1 korábbi urához hasonlóan a versenynaptár bővítésén dolgoznak, a középtávú cél a 24-25 fordulós idény.

A csapatok ugyanakkor már a mostani 21 futamos évet is nehezen bírják, a Renault-főnök Cyril Abiteboul nyáron már arról beszélt, hogy épp az ellenkező irányba kellene menni, vissza kellene térni a 15-16 nagydíjhoz. A Mercedes-főnök Toto Wolff a hétvégén pontosan ugyanezeket a számokat emlegette.

“Ez rövid távon alacsonyabb bevételt jelentene, de hosszú távon értékesebbé, exkluzívabbá tenné a terméket” – mondta a Der Spiegelnek, hozzátéve, hogy a futamokon is rövidíteni kellene, a jelenlegi 2 óra helyett 80 percben lehetne maximálni a versenyek időtartamát.

“Így könnyebben elérhetnénk a fiatalokat, akiknek az új, digitális formátumok miatt már rövidebb a koncentrációs időtartama.”

Wolff a 2021-re bevezetni tervezett kiadási plafonra is kitért, azt mondta, az ötlet jó, hiszen “őrület”, hogy századmásodpercekre költenek hatalmas összegeket náluk, a Ferrarinál és a Red Bullnál, azonban “a ma évi 290 millió dollárt költő topcsapatok nem fognak tapsolni ahhoz, hogy két év múlva már csak 150 milliót költhetnek – ehhez borzasztó nagy átszervezések kellenek”.

A Mercedes az utánpótlásprogramjával nagy bajba került, így a főnök az ifjoncok pályára küldésére alkalmas harmadik autók bevezetéséért is erősen lobbizik, azt mondta, szeretné, ha a Stratégiai Munkacsoport következő ülésén téma lenne az ötlet.

“Nekem tetszik a harmadik autós elképzelés, mert minél több az autó, minél több ifjonc küzdhet a tapasztalt pilóták ellen, annál több jó sztori születhet. De komoly ellenállás is van, általam is méltányolható indokokkal. Egyes csapatok szerint ezzel jönne a három Mercedes, a három Ferrari és három Red Bull időszaka, kiscsapat tagjaként én is ezzel érvelnék. Emellett a költségeket is meg kellene vizsgálni, hogy pénzügyileg egyáltalán gazdaságos lenne-e harmadik autót indítani az ifjoncoknak.”

“Azt hiszem, beszélünk majd erről szerdán (a Stratégiai Munkacsoportban), bár mostanában nem vagyok a legnépszerűbb, így az ötleteim általában a kukában kötnek ki. Talán jobb lesz, ha nem szólok semmit, és inkább más dobja majd be, mint a következő nagy durranást.”