A múlt vasárnapi Forma-1-es Olasz Nagydíjon a Red Bull-os Max Verstappen már a rajtnál a mercedeses Valtteri Bottas elé került, jó ideig csatáztak, majd a kerékcseréik után újra egymásra találtak, a finn egyik előzési kísérletét pedig túl agresszíven verte vissza a holland, az ezüst autót a pálya szélére szorította, amiért öt másodperces időbüntetést kapott (amivel a leintés után a harmadikról az ötödik helyre esett vissza).

„Hagytam neki helyet! Szépen kinyírják a versenyzést! Baromság!” – mondta a csapatrádión Verstappen, aki aztán egy hétfői tévéinterjúban is arról beszélt, hogy szerinte igazságtalan és felesleges volt a büntetés.

A Motorsport.com megkérdezte a versenyigazgató Charlie Whitingot, mit szól Verstappen rádiós kifakadásához.

„Csak másodkézből hallottam. De szerintem nem igazán érdemes a csata hevében elhangzottakkal foglalkozni, a következő versenyzői értekezleten úgyis beszélünk majd a történtekről. Ahogy mondtam, a pillanat hevében az ilyesmi borítékolható” – mondta.

Az Olasz Nagydíjon Verstappennek már az összeérést megelőzően is volt egy véleményes megmozdulása Bottasszal szemben, a futam elején a finn előzési kísérlete során a holland levágta az első sikánt. Akkor a csapat rádión továbbította neki Whiting üzenetét, miszerint ezzel elhasználta a jokerét. A versenyigazgató tisztázta, hogy a későbbi időbüntetésnek nem volt köze ehhez.

„Nem függött össze a két dolog. A joker a sikán levágását illette, azt, hogy pozíciót nem nyert, de a levágással ő maradt elöl, ami azért bizonyos előnyszerzés. Szóltunk a csapatoknak, hogy a versenyzőknél egy ilyen eset fér bele, persze csak olyankor, ha nem rögtön öt másodpercet nyer vele, mert azt nyilván nem hagytuk volna. De ebben az esetben pusztán csak Bottas előtt maradt. Persze nyilván ezt sem lehet csinálni minden körben arra hivatkozva, hogy pozíciót nem nyert vele a pilóta!”