A Red Bull-os Max Verstappen rögtön az Olasz Nagydíj rajtjánál a mercedeses Valtteri Bottas elé került, majd a futam első és harmadik harmadát végig is küzdött a finnel.

A holland pilóta már az elején egy kanyarátvágással tudott csak megúszni egy előzési kísérletet, a versenyigazgatóság meg is üzente neki a csapatokon keresztül, hogy ez volt az utolsó húzása, később mégis hasonló elszántsággal védekezett, a célegyenes végén a pálya szélére szorította a kívülről előzni próbáló Bottast, amiért aztán 5 másodperces időbüntetést osztottak ki neki, így hiába intették le a 3. pozícióban, csak az 5. helyre rangsorolták Monzában.

Verstappen a futam alatt tajtékzott az autóban, amikor értesült a büntetésről, és még hétfőn, a holland Ziggo Sport tévé adásában nyilatkozva sem fogadta el a büntetést:

“Továbbra sem értek egyet a büntetéssel. Természetesen láttam a felvételeket. Egyszerűen védekeztem. Az ember nyilván igyekszik a lehető legkevesebb helyet hagyni, hogy jól tudjon ráfordulni a kanyarra. Összeértünk, talán hagyhattam volna pár milliméterrel többet neki, de ő amúgy is ráment a fehér vonalra. Visszatekintve könnyű azt mondani, hogy ezt vagy azt kellett volna tenni, de egész más a döntési helyzet, amikor 340-nel érkezünk meg a kanyarba, és amikor utólag videózgatunk.”

Verstappen szerint a büntetés nem a szabályok, hanem a versenybírók következetlenségét tükrözi:

“A stewardoktól függ, van, aki büntet ilyesmiért, mások nem. Nem hiszem, hogy a szabályok jelentik a problémát. Elemezhetjük még a büntetést a végtelenségig, de azért nem fogok ezen keseregni.”

A holland azt is elismerte, hogy a büntetés után nem hogy visszavett volna, hanem csak azért is mindent beleadott, hogy Bottast maga mögött tartsa:

“Nagyon dühös voltam a futam közben, így garantált volt, hogy nem fog megelőzni. Legalább most jól megnézhette, hogy fest az autóm hátulja!”