Immár biztos, hogy teljesen új pilótafelállással vág neki a McLaren 2019-nek, hiszen a kiszállást bejelentő Fernando Alonso helyére Carlos Sainz érkezik, és az elmúlt két évben alulteljesítő Stoffel Vandoorne-t is elbúcsúztatják a szezon végén.

A belga pilóta 2013-ban került a McLaren utánpótlásprogramjába, 2014-ben lett a csapat tesztpilótája, 2015-ben megnyerte a GP2 bajnoki címét, és 2016-ban a Bahreini Nagydíjon pontszerzéssel mutatkozott be a Forma-1-ben a sérült Alonso pótlásaként. Vandoorne 2017-re kapott versenyzői ülést a wokingi csapatnál, ám a spanyol veterán mellett igen gyengén szerepelt.

Az utódról egyelőre semmit nem közölt a McLaren, de a jelöltek között van Forma-2-es ifjoncuk, Lando Norris, a két Force India-versenyző, Esteban Ocon és Sergio Perez, és ha a vadabb találgatásoknak hiszünk, akár Kimi Räikkönen is.

A McLaren-vezér Zak Brown így búcsúztatta Vandoorne-t:

“Végtelenül hálásak vagyunk Stoffelnek a McLarennél töltött idő alatt mutatott elkötelezettségéért és kemény munkájáért! Tehetséges versenyző, aki hihetetlen eredményekkel büszkélkedhet az alsóbb kategóriákban. Büszkék vagyunk rá, hogy szerepet játszhattunk a Forma-1-be való bekerülésében, előbb tesztpilótai szerepben, majd a fantasztikus, 2016-os pontszerzéses debütjében.”

“Egyértelmű, hogy nem adtunk megfelelő eszközöket Stoffelnek ahhoz, hogy megmutathassa a tehetségét, de így is végig fantasztikus csapatjátékosnak bizonyult. Lenyűgöző a munkamorálja, nagyon sokra tartják a csapaton belül, öröm volt vele dolgozni. Természetesen szerettünk volna vele több sikert elérni, de ettől még mindig is a McLaren versenyzőinek családjába tartozik majd.”

F1: Hivatalos, a McLaren elküldi Vandoorne-t 1

“Most a jövőre és a 2018-as idényből hátralévő futamokra koncentrálunk, melyeken tudom, hogy mind Stoffel, mind Fernando keményen küzd majd, hogy a lehető legtöbb pontot szerezzük az év végéig.”

“Stoffelnek a legjobbakat kívánjuk, bármerre is induljon tovább, számíthat a támogatásunkra. A teljes 2019-es versenyzői felállásunkat később jelentjük be.”

“Nagyon hálás vagyok a McLarennek az elmúlt öt évben belém vetett bizalomért! Ifjoncként kerültem a McLarenhez, majd a csapatnál előbb tesztpilóta, majd tartalékos, végül állandó versenyző lettem. Bár nem értünk el olyan sikereket, mint reméltük, így is nagyon élveztem az elmúlt két évet a McLaren versenyzőjeként és nagyszerű a viszonyom mindenkivel a csapatnál” – mondta Vandoorne, aki ezek után személy szerint is köszönetet mondott a McLaren tulajdonosainak és jelezte, hogy a maga idejében közli majd a jövőt illető terveit.