Lassan kijelenthető, hogy a Red Bull autói nem szeretik a vizet, miután az utóbbi futamok nedves körülményei között nem teljesítettek jól az energiaitalosok. Ezúttal az időmérő utolsó felvonására érkezett meg az égi áldás, a félig nedves, félig száraz körülmények között Lewis Hamilton szerezte meg a 2018-as F1-es Belga Nagydíj pole-pozícióját.

Eközben a két pilóta, Max Verstappen és Daniel Riccardo csak a hetedik és nyolcadik helyre voltak képesek kvalifikálni autóikat, miközben a két Force India a második sorból kezdheti a vasárnapi futamot. Mint utóbb kiderült, nem jutott elegendő üzemanyag egy második mért kör megtételére, a csapat szerelőinek pedig nem maradt ideje újratankolni a 3-as és 33-as rajtszámú autókat.

„Ilyen körülmények között bárhogy alakulhatnak a dolgok” – mondta Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke. „Volt egy pár körre elegendő üzemanyagunk az elején, de esni kezdett, mindenki a slick gumikon volt. Bejöttünk és átmeneti esőgumikra cseréltünk, azonnal kihajtva a pályára. Az előrejelzés ugyanis további esőt jósolt” – magyarázta a történteket Horner.

„Ironikus módon a Force India balszerencséje az elején jól jött ki számukra a végén” – utalt Horner Esteban Ocon és Sergio Perez korai próbálkozására a száraz gumikkal a vizes pályán.

Max Verstappen a hetedik helyről várhatja a vasárnapi rajtot. „Nem ideális, de úgy gondoltuk, jó a stratégiánk. Azonban elállt az eső az utolsó három körben” – értékelte helyzetét a holland. „Száraz időre állítottuk be az autót. Minden rendben lesz, nem leszünk olyan gyorsak, mint a Mercedes és a Ferrari, de ott leszünk mögöttük. A maximumot fogjuk nyújtani, meglátjuk, mi lesz.”

F1: Ezért teljesített gyatrán a Red Bull 1

Csapattársa, Daniel Ricciardo Verstappen mellől, a nyolcadik helyről várhatja a piros lámpák kialvását. „Minden az időzítésen múlt” – mondta az ausztrál. „Egyre szárazabb lett a végén, mi pedig az elején mentünk ki, azt gondolva, hogy romlani fog az időjárás. Ez a balszerencse, azt hiszem.”

„Fura volt az egész, az autó alapjában véve nem ment rosszul, kezelhető volt. Most meleg van, 15 perce még fagyos volt. Balszerencsések voltunk, de holnap új nap jön” – tekintett előre Ricciardo.