Szűk három hete robbantotta a bombát Daniel Ricciardo azzal, hogy bejelentette, nem hosszabbít a Red Bull-lal, helyette 2019-től a Renault pilótája lesz.

Mivel akkor még nem lehetett tudni, mi lesz Fernando Alonsóval spekulációként azonnal megjelent, hogy a kétszeres világbajnok spanyol mehetne az ausztrál helyére, ám a Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner is arról beszélt, hogy nem illene a csapatba Alonso, amit a veterán a közösségi médiában nagy smiley-kkal kinevetett

Néhány nappal Ricciardo bejelentése után az is kiderült, hogy Alonso nem is lesz az F1-ben 2019-ben, a spanyol kiszáll.

Ma, a Belga Nagydíj csütörtöki sajtónapján ugyanakkor a brit Sky Sports azzal állt elő, hogy Alonso egy friss – de egyelőre nem sugárzott – interjúban azt mondta nekik, hogy a Red Bull valóban ajánlatot tett neki, de ő visszautasította azt. A BBC ugyanakkor – szintén konkrét idézet nélkül – azt állítja, hogy a Red Bull azonnal cáfolta is ezt.

Az év végén kiszálló mclarenes amúgy az eredeti sajtóközleményben nem zárta ki, hogy még visszatér az F1-be, de ma Spában már erősen arra utalt, hogy ez egészen elméleti lehetőség csak, valójában a búcsúéveként tekint 2018-ra.

“Jelenleg úgy gondolom, hogy ez a búcsú, de az élet néha fordulatos, és azt is megtanultam már, hogy pár hónap vagy pár év alatt mennyit változhatnak a dolgok. Ahogy a visszavonulást bejelentő sajtóközleményben is mondtam, nyitva hagyom az ajtót. Nincs varázsgömböm, nem tudom a jövőt. Részemről ez a búcsút, de ki tudja, mit hoz a jövő!” – helyezkedett nagyon hasonló álláspontra, mint a két éve távozó, aztán a végleges távolmaradás mellett döntő csapattársa, Jenson Button.

F1: Alonsót mégis hívták a Red Bullhoz? 1

Alonso a döntése hátteréről is beszélt:

“Talán már a tavalyi év elején felmerült bennem. De idénre sok minden változott a csapatnál, új motorszállító meg ilyesmik, úgy voltam vele, hogy érdemes lehet még egy évet maradni, mert élvezem a vezetést az új szabályok mellett, a nagy gumikkal, a nagyobb leszorítóerővel, szóval élvezettel futottam neki.”

“De aztán pár hónappal ezelőtt úgy döntöttem, eljött az idő. Erősnek érzem magam, jó formában vagyok, és akkor akarok búcsút inteni a Forma-1-nek, amikor még jó vagyok, és nem akkor, amikor már versenyképtelen leszek és nem lesz hova mennem. Magam akartam meghozni a döntést arról, hogy új kihívást keressek, olyat, amilyet a Forma-1 nem képes nyújtani.”