Hatalmas fejlesztésekkel érkezett a Mercedes a spielbergi versenyhétvégére. Miután a Francia Nagydíjon bevált a fejlesztett motorcsomag, ezúttal a karosszéria kapott egy komolyabb frissítést, melyről a pilóták magabiztosan nyilatkoztak.

„Alapvetően jobban működik a kocsi, a csapat remek munkát végzett” – méltatta a szerelőket Valtteri Bottas, a tavalyi Osztrák Nagydíj győztese. „Az autó hátulja nagyon stabil, és még egy kis egyensúly-állítással még többet kihozhatunk az autóból.”

Lewis Hamilton is dicsérte az autót, aki még jobbnak érezte azt, mint a franciaországi győztes futamán. „Próbáltam keresni, de nem vettem észre különbséget. Azonban az autó jobban működik a pálya bizonyos részein, mint múlt hétvégén” – mondta a brit, aki mindkét pénteki edzést behúzta.

Időeredményben nem volt messze a Ferrari az Ezüstnyilaktól, legalábbis Sebastian Vettel révén. A gyors és rövid Red Bull Ringen a két-három tizedes lemaradás többnek tűnhet, mint más pályákon, ám ismerve az olasz csapat hétvégéire jellemző formajavulást, nem ledolgozhatatlan ez a hátrány.

„Mindig van hova fejlődni, de elégedett vagyok a mai nappal” – mondta Vettel. „Az autó jó volt, meglátjuk, mire leszünk képesek holnap. Szombaton a legtöbbször előrébb tudunk lépni” – tette hozzá a négyszeres világbajnok, aki jobb időt is elérhetett volna, de a Pierre Gasly felfüggesztéshibája miatt életbe lépő piros zászló ezt megakadályozta.

A három nagycsapat közül a Red Bull van egyértelműen lépéshátrányban. Hazai pályájukon történik mindez úgy, hogy a Renault épp erre a hétvégére hozta el a saját „parti-módját”, így a francia motorgyártó termékeit használó csapatok ezen a hétvégén kaphatnak először extra lóerőket az időmérőn.

Az energiaitalosok pilótái leginkább a rossz egyensúlyra panaszkodtak, továbbá hátráltatta a munkájukat, hogy Max Verstappen a második szabadedzésen sérült padlólemezzel ment.

„Egy régi padlólemez volt, holnapra felteszünk egy újat” – mondta még pénteken Verstappen. „Ez jelentősen befolyásolta a leszorítóerőt. Összességében nem ez volt a legjobb nap, van még min javítani” – tette hozzá a holland, akinek állítását a stopper is alátámasztja, fél másodperces hátrányt kellene ledolgozniuk. Ezúttal ráadásul a hosszú etapokon is nagynak tűnt a csapat lemaradása.