A Mercedes kérése után a Pirelli az idei Spanyol, Brit és Francia Nagydíjra változtat a gumijain.

A címvédő csapat az újraaszfaltozott barcelonai pályán hólyagosodással küszködött a téli teszteken, ezért a Pirelli oda, valamint a szintén nemrég újraaszfaltozott silverstone-i és Paul Ricard pályára 0,4 mm-rel vékonyabb gumirétegű abroncsokat visz majd a túlmelegedés megakadályozására.

A Spanyol, a Brit és a Francia Nagydíjat érintő változtatáshoz alapesetben a csapatok 70 százalékának egyetértése kellene, ám a Pirelli biztonsági kérdésként kezelte a dolgot, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) pedig saját hatáskörben dönthet a szezon közbeni változtatásról, ha a biztonságról van szó, így a riválisokat meg sem kérdezték.

“Kérelmeztük az FIA-nál, hogy három versenyhétvégére egy kicsit vékonyabb rétegű gumikat vihessünk. Azért kértük ezt, mert az új aszfalt általában sokkal jobban tapad, kisebb rajta a kopás, ez pedig nagyobb melegedéssel jár” – magyarázta a Pirelli motorsportfőnöke, Mario Isola, hozzátéve, hogy a Mercedes kérése nélkül is megtették volna ezt a lépést.

A riválisok természetesen nem örülnek az újításnak: “Nekünk nincs gondunk a hólyagosodással” – mondta egy McLaren-csapattag. “A mi autónk jobban bánik a gumikkal, mint a Mercedes” – hangsúlyozta a Red Bull-os Daniel Ricciardo. “Miért kéne változtatni, ha a Mercedesnek problémája van?” – tette fel a kérdést egy névtelenül idézett csapatfőnök.