A múlt héten nagy botrányt kavart a Forma-1-ben, amikor kiderült hogy a Renault-hoz tart a múlt hétig a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) vezető műszaki ellenőreként az összes csapat jelenlegi és 2018-as fejlesztéseit részletesen ismerő Marcin Budkowski. A riválisok elfogadhatatlannak tartották és tartják, hogy a szakember mindössze három hónap kényszerszabadság után az egyik ellenfélhez igazoljon.

A Renault ma hivatalosan is bejelentette Budkowski vezérigazgatóként való kinevezését, azonban a francia gyártó F1-es projektjét irányító Cyril Abiteboul Szuzukában adott interjújában arról beszélt, hogy hajlandóak kivárni az új főnök munkába állításával.

“Végig egyértelművé tettük, hogy ezen a téren nem akarunk agresszíven viselkedni. A szerződéseket tekintve Marcin már a jövő év elején munkába állhatna, de konstruktív megbeszéléseket folytattunk az FIA-val, és úgy vélem, közel állunk a megegyezéshez egy olyan időpontról, amely már mindenkinek megfelelne.”

“Úgy gondolom, jövő április elejéről lehetne szó, ez a kényszerszabadságának kétszerese. Egyelőre semmi sem végleges, de mi teljesen nyitottak vagyunk erre a megoldásra.”

F1: A Renault meghátrál, tavaszig kivárna az új főnökkel 1

Abiteboul azt is hangsúlyozta, hogy Budkowski nem közvetlenül foglalkozna a technikai kérdésekkel, sokkal inkább műszaki csapatfőnöki feladatot lát majd el.

“Marcin felső vezetői pozícióba érkezik a csapathoz, ami számára szép előrelépés a karrierjét illetően. Azért döntött így, mert ez logikus a pályája szempontjából, mi pedig a visszatérés óta építjük a csapatot. Megpróbálkoztunk Fred Vasseurrel, ami sajnos nem működött, Fred pedig mostanra a Saubernél talált munkát magának. A pozíciót be kellett töltenünk, ugyanis sok a munka. Szükségem volt valakire, akiben bízhatok, akire támaszkodhatok, főképp a csapatépítés tekintetében.”