Miután Nico Rosberg a 2016-os Forma-1-es világbajnoki cím megnyerését követően pár nappal váratlanul bejelentette visszavonulását, a Mercedes az addig a Williamsnél versenyző Valtteri Bottast ültette Lewis Hamilton mellé.

A finn a szezon első felében három pole-lal, két futamgyőzelemmel hálálta meg a bizalmat, ráadásul – egyelőre – Hamiltonnal is jól kijön, még a csapatutasítások is problémamentesen alkalmazhatók náluk, mindketten el- és visszaengedik a másikat, ha arról van szó. A csapatfőnök, Toto Wolff nem is lehetne elégedettebb:

“Valtteri az elvárásainknak megfelelően teljesít, hiszen amikor a leigazolása mellett döntöttünk, tudtuk, hogy mire képes. Szóval a pályán hozza az elvárásokat, futamról futamra javul, ami örömteli dolog” – magyarázta.

“Amiben viszont felülmúlta az elvárásokat – pontosabban mindketten –, az az, hogyan dolgoznak együtt. Jól megvannak, tisztelik egymást mind a pályán, mind azon kívül. Sima ügy.”

“Valtteri és Lewis viszonya egészen más, mint Nico és Lewis viszonya volt. Ég és föld a munkakapcsolatuk, ami az egész csapatra hatással van, ugyanis a pozitív és a negatív dolgok is lecsapódnak.”

Bár az előző három év dominanciájának annyi, Wolff így is elégedett a Mercedes idei teljesítményével, az új szabályrendszerhez való alkalmazkodásával:

“Bizonyos fokú keveredés nem rossz dolog. Azt mondanám, hogy elégedett vagyok a teljesítményünkkel. Ha a télen azt mondták volna, hogy a nyári szünetig nyolc pole-ból hat győzelmet hozunk, aláírtam volna. Persze nehezebb ügy volt, mint papíron látszik, ugyanis a Ferrari komoly ellenfél volt, Barcelonában Sebastian nagyon közel volt Lewishoz, Szocsiban és Spielbergben pedig Valtterihez.”

“De összességében azt mondanám, hogy jól szerepeltünk, ha tekintetbe vesszük, mekkora változások voltak. Tudtuk, hogy nehéz lesz versenyképesnek maradni ekkora szabályváltozás után, ugyanis ez még senkinek sem sikerült korábban.”