Az elmúlt másfél hónapban Valenciában, majd a Paul Ricard pályán egy Louts E20-assal teljesített tesztjei után az F1-ből 2011 eleji ralibalesete miatt kipottyant Robert Kubica a jövő héten a Hungaroringen már a Renault idei autóját vezeti majd a teszten.

Jó néhányan meg vannak győződve arról, hogy következő lépésként a Renault a szezon második felére Kubicának adja az eddig alulteljesítő Jolyon Palmer ülését, de a francia gyártó újra cáfolta ezt:

“Továbbra is támogatjuk Jolyont, egyáltalán nem tervezünk semmilyen változtatást” – szögezte le a Renault F1-es ügyvezetője, Cyril Abiteboul.

“Tény, hogy Roberttel kapcsolatban szeretnénk még jobban felmérni a dolgokat, és a 2012-es autóval végzett tesztek mellett más dolgok is voltak, orvosi vizsgálatok, szimulátoros munka, de részletekbe nem szeretnék menni. Szóval tény, hogy az eddigiek alapján szeretnénk még pontosabban látni, mennyire reális Robert számára, hogy modern F1-est vezessen, esetleg azzal versenyezzen.”

“A modern autó vezetésére az utolsó lehetőség a magyarországi teszt, mi pedig élünk vele. De inkább közép-, hosszú távú dolog ez. Rövid távon semmilyen hatással nem lehet a jelenlegi versenyzői felállásunkra.”

Abiteboul hangsúlyozta, hogy még a jól sikerült hungaroringi teszt sem jelentené, hogy a 32 éves lengyel 2018-ban a versenyzőjük lesz.

“Robert lehet jelölt 2018-ra, de előtte még látnunk kell, hogyan boldogul a nagyobb leszorítóerejű, erősebb autókkal, ugyanis az eddigi tesztjei nem voltak reprezentatívak. Őszintén szólva, még ha jól is teljesít, az sem jelenti azt, hogy azonnal őt választjuk 2018-ra, sok mindent kell megfontolnunk.”

F1: Kubica idén nem kap versenyülést 1

A Renault-főnök azt mondta, Palmert is megnyugtatták, hogy nem kell Kubicától tartania.

“Mondtam neki, hogy Robert jelenleg nem jelent fenyegetést. Nyilván vizsgáljuk a 2018-as lehetőségeket, és Jolyon is a jelöltjeink között lehet 2018-ra. Ez csakis rajta múlik.”

“Remélem és hiszem, hogy a Magyar Nagydíjra hozott csomaggal a csapat újabb pontokat hozhat, és hogy ő is kiveszi majd a részét ebből. Tőle is azt a teljesítményt várjuk, mint bármelyik más versenyzőtől, aki F1-es lehetőséget kap. A nyomást nem fogom levenni róla. Versengő világ a Forma-1-é, ez mindig is így lesz. De nem rövid távú nyomásról van szó.”