Lewis Hamilton a Forma-1-es Brit Nagydíj időmérő edzésén megszerezte ötödik silverstone-i, pályafutása 67. pole-ját, azonban az eredmény a leintés után még a levegőben lógott, ugyanis a Mercedes angol pilótáját vizsgálat alá vonták, amiért a Q3-ban feltartotta a gyors körön lévő Romain Grosjeant.

“Az első Q3-as köröm igazán jó volt, de Hamilton teljesen elállta az utat az utolsó kanyarban, jó háromtizedet veszítettem miatta. Legalább egy pozícióba került, minimum Vandoorne-t megelőzhettem volna. Nagyon bosszant, hogy az első körömet az utolsó kanyarban tették tönkre. Jó volt a Q3-ba jutni, de sokkal jobb vége is lehetett volna, csalódott vagyok” – füstölgött a Haas francia versenyzője.

A stewardok azért nem látták ilyen súlyosnak az esetet, emellett minden bizonnyal mérlegelték a hazai pálya-hazai sztár kombináció jelentőségét, valamint a világbajnokság állását is – az FIA-nál elismerten ilyen szempontok is számítanak –, így Hamilton nem kapott büntetést.

“Épp készültem a gyors körömre, lemaradtam, hogy teret nyissak, nem volt mögöttem senki. Pont a gázra akartam lépni, belenéztem a tükörbe és láttam, hogy ott egy autó. Igyekeztem nekilendülni, nem tudom, hogy feltartottam-e, de ha igen, bocsánatot kérek! A csapat nem szólt, hogy bárki is közeledne. Meg kell majd néznem a felvételeket, de szerintem nem lehetett annyira közel, amikor kigyorsítottam” – nyilatkozta Hamilton.

Nem csak mi sejtjük úgy, hogy politikus döntés született, Grosjean – akit a stewardok meg sem hallgattak – az eredmény hallatán ugyanerre utalt:

“Meglepett a megfogalmazás: a hátsó versenyzőt nem tartották fel. Ha 35-40 század elvesztése egyetlen kanyarban nem feltartás, ez eléggé meglep. Ezzel most utat nyitottak a trükközős időmérőknek, pedig a szabály egyértelmű. Tudom, hogy az élen világbajnoki küzdelem zajlik, de hátrébb mi is ugyanolyan kemény csatákban vagyunk, és engem ma feltartottak.”

“Hogy is fogalmazzak? Talán ha másik pilóta lett volna előttem, lesz valami az esetből. Néha úgy érezni, kettős mércével mérnek.”

F1: Nem vették el Hamilton pole-ját 1

A kérdésre, hogy szerinte Hamilton más elbánásban részesült-e, így felelt: “A bajnoki küzdelem fontos dolog. De mi is keményen küzdünk, sokan dolgoznak az eredményért, én pedig időt veszítettem. Szóval legközelebb majd ráfutok hátulról, hogy látsszon, hogy feltartottak. Az időmérős szabályok világosak, a Q3-ban már csak tíz autó van, szóval nem szabadna ilyennek történni.”

“Kínában öthelyes hátrasorolást kaptam, amiért túl gyorsan mentem a kettős sárga zászlónál, ma pozíciót veszítettem, de semmi nem lett belőle. Bosszantó, hogy mennyire mások a döntések attól függően, kiről is van szó.”