A Forma-1-ben 2006 és 2010 között a BMW Saubernél, majd a Renault-nál versenyző, de 2011 telén elszenvedett ralis horrorbalesete miatt a sportágból kipottyant Robert Kubica visszatérhet a sportágba.

A lengyel jó egy hónapja a Renault jóvoltából az enstone-i csapat 2012-es modelljével tesztelhetett a valenciai pályán, az ott megtett 115 kör, a teljes versenyhétvégét szimuláló program végén világossá vált, hogy Kubica kar- és kézsérülése ellenére továbbra is F1-es kaliber, így a francia gyártó azóta szimulátoron már az idei autóba is beültette és újabb teszt(ek)et is szervez számára.

A 32 éves versenyző nemrég egy interjúban arról beszélt, hogy fizikai akadálya tulajdonképpen nincs az F1-es versenyzésének, visszatérésének esélyeit pedig most, az új tapasztalatok birtokában 80-90 százalékra teszi.

Mivel a Renault-nál Jolyon Palmer nem vált be, az angolt gyakorlatilag biztosan elbúcsúztatják az év végén, helyére pedig akár Kubica is jelölt lehetne. Pénteken Silverstone-ban, ha ímmel-ámmal is, de a Renault F1-es főnöke, Cyril Abiteboul is kimondta ezt.

“Az első teszt leginkább a neki nyújtott lehetőségről szólt, hogy újra F1-es autó volánjához ülhessen. 2012-es autó volt, demógumikkal, V8-as motorral, nem egyezik meg a mostaniaktól, azaz az ottani munka nem volt reprezentatív.”

“A második teszten viszont már valami tervszerűség is volt, hogy ő és mi is felmérhessük a képességeit, korlátait. Továbbra is gyors és kiszámíthatóan teljesít, és ami még fontosabb, ma is megvan benne az energia, a motiváció és lelkesedés, ami mindig is jellemezte, és amit ehhez a csapathoz is magával hozott.”

F1: Kimondták, Kubica jelölt lehet 2018-ra 1

A kérdésre, hogy Kubica versenykész-e, Abiteboul így felelt:

“Sem igen, sem nemet nem mondanék. Ez nem olyan, mint letenni egy vizsgát. Nem láttunk semmilyen megkerülhetetlen akadályt, de az eddigi tesztelés és egy aktuális autó tesztelése két külön dolog. Bonyolult helyzet ez. Bár látjuk, hogy nagy sajtóérdeklődést generál, nem PR-célból dolgozunk vele, ez nem erről szól. Ennél sokkal jobban szeretjük Robertet.”

A héten felröppent, hogy Kubica a Magyar Nagydíjat követő kétnapos teszten végre a Renault 2017-es autójába is beülhet, de Abiteboul ezt nem volt hajlandó megerősíteni:

“Korai még a következő lépésekről beszélni, nem szeretnék tápot adni a találgatásoknak. Egyelőre arra koncentrálunk, hogy a jelenlegi csomagból és pilótafelállásból kihozzuk a legtöbbet, aztán 2018-ról is gondolkodunk majd, amikor itt lesz az ideje, de még nem jött el.”