A Forma-1-es Osztrák Nagydíj rajtját a pole-ból induló Valtteri Bottas szédületesen kapta el, olyannyira, hogy a mellőle induló Sebastian Vettel rögtön jelezte a rádión, hogy szerinte kiugrás történt.

A versenybíróság meg is vizsgálta a startot, arra jutottak, hogy a mercedeses finn 201 ezredmásodperces reakcióidővel indította az autót, a sportszabályzat pedig kéttizedben határozza meg az emberi reakcióidő alsó határát, így Bottas indulása papíron még belefért.

A futam utáni “leülős” interjún Vettel elmondta, hogy egyszerűen nem hiheti el, hogy a finn rajtja szabályos volt:

“Ami engem illet, szerintem kiugrott, biztos vagyok benne. Az autóból nézve úgy látszott, de végső soron nem én ítélem meg. Ha azt mondom, nem hiszem el, akkor nem hiszem el. Normális esetben kéttized mindannyiunk reakcióideje, nem hiszem, hogy most mindenki más lassabb lett volna. Szóval nem hiszem, hogy Valtteri ennyivel gyorsabban reagálhatott. Határozottan úgy hittem, hogy kiugrott a rajtnál, de úgy néz ki mégsem. De pont ezért nem hiszem, egyszerűen emberfeletti volt a rajtja” – magyarázta a német.

Nem tudjuk, pontosan hogyan mér az FIA, de a videofelvételek szintén alapot adnak a kételyeknek, a lassításokon úgy látszik, a Mercedes kerekei már akkor mozognak, amikor még nem aludt ki a piros lámpa.

a videó a hirdetés után indul
a videó a hirdetés után indul

Bottas egyszerűen élete legjobban sikerült rajtjaként írta le a mostanit, beismerve, hogy ehhez már kockáztatni is kellett, a szerencse is benne volt:

“Szerintem életem legjobb startja volt, nagyon elkaptam. Amikor az autó megmozdult, a lámpák már nem égtek, ez a lényeg. A rajtlámpáknál van eltérés az időtartamban, de jó ideje nincs nagy eltérés, szóval előre lehet tudni, nagyjából mikor kapcsolódnak le, meg lehet kockáztatni, aztán néha összejön a szuper rajt, máskor meg elkésik az ember. A mai volt a legjobb reakcióm. Amíg pozitív az idő (a fények kialvásához képest), rendben van a dolog.”

A Bottas mögül, a második sorból induló Daniel Ricciardo szerint Bottas csak a szerencsének köszönhette a rajtját, a reakcióidőnek ehhez nem volt köze:

“A lényeg, hogy pozitív volt az idő, ugyanakkor sokáig tartották most a pirosat, hosszabban, mint máskor. Vártunk, vártunk, ő felengedte a kuplungot, a lámpa pedig kialudt, szerintem mázlija volt. Én a Forma-3-ban csináltam ezt egyszer, épp a határon volt. Az ember pontosan akkor indul, amikor a lámpa kialszik. Ez nem természetes reakció. Szerintem nem a lámpára reagált. Én azt mondtam, hogy Valtteri kiugrott. Az idő alapján nem, de az biztos, hogy ez a szerencséjén múlott.”

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) is megszólalt az ügyben, a szervezet szóvivője hangsúlyozta, hogy egy 20 éve megbízhatóan működő rendszerrel figyelik a kiugrásokat, a fenti videókon is látható, a lámpa kialvása előtti mozgás magyarázata pedig az, hogy a rendszerben van valamennyi tolerancia, de Bottas autója nem lépte át a határértékeket.