A szombatihoz hasonló, túlnyomóan napos, meleg (29 Celsius-fokos levegő- és 46 fokos aszfalthőmérséklet) időben sorakoztak fel a Red Bull Ring rajtrácsára az autók a 2017-es Forma-1-es idény kilencedik versenye, az Osztrák Nagydíj rajtjához.

A pole-ból, pályafutása során második alkalommal, a mercedeses Valtteri Bottas indult, hogy behúzza karrierje második futamgyőzelmét. Mellőle a világbajnoki éllovas, a ferraris Sebastian Vettel kezdhetett, a második sorba Kimi Räikkönen és a Red Bull-os Daniel Ricciardo, a harmadikba Max Verstappen és a haasos Romain Grosjean, a negyedikbe a Force Indiá-s Sergio Perez és a sebességváltó-csere miatt öthelyes büntetést kapott Lewis Hamilton, az ötödikbe Esteban Ocon és a Toro Rossó-s Carlos Sainz állt.

Élő: Forma-1-es Osztrák Nagydíj 1

Fernando Alonso a 12. rajtkockából várta a lámpák kialvását, míg a sauberes Pascal Wehrlein motorcsere miatt csak a bokszutcából indulhatott el.

Az első tízből csak Lewis Hamilton állt rajthoz a szuperlágyakon, a többiek mind az ultralágyon kvalifikáltak, hátrébb Hülkenbeg, Magnussen, Stroll és Wehrlein a szuperlágyat, Palmer és Massa a lágyat vette fel. A Pirelli az ultralágy-szuperlágyas, egykiállásos (29. kör) stratégiát jósolta a leggyorsabbnak.

Élő: Forma-1-es Osztrák Nagydíj 2

Rajt/1. kör: Bottas és Vettel szépen indult el, de hátrébb Ricciardo azonnal támadni kezdte Räikkönent, a 3. kanyarban meg is előzte, akit Grosjean is elkapott, Verstappen viszont pocsékul kezdett, Alonsóval és Danyiil Kvjattal ütközött az 1. kanyarban, kiesett, ahogy a McLaren spanyolja is.

2. kör: Vettel a rádión azt mondta, szerinte Bottas kiugrott a rajtnál. A top10 sorrendje: Bottas, Vettel, Ricciardo, Räikkönen, Grosjean, Perez, Hamilton, Ocon, Massa, Sainz.

5. kör: Hamilton a Perez elé, a 6. helyre került.

8. kör: A háromszoros világbajnok angol Romain Grosjeant is legyűrte, az 5. helyre lépett fel.

10. kör: A rajtbalesetet okozó Kvjat bokszutca-áthajtásos büntetést kapott, a kör végén le is töltötte azt.

12. kör: Bottas 4,8 másodperccel vezetett Vettel előtt, mögöttük Ricciardo, Räikkönen, Hamilton, Grosjean, perez, Ocon, Massa és Stroll haladt a pontszerző helyeken.

15. kör: Hamilton a romló tapadásra panaszkodott a rádión, miközben Hülkenberg már épp a bokszban cserélte a szuperlágyait lágyakra.

20. kör: Hamilton DRS-távolságra ért Räikkönenhez.

26. kör: Bottas rajtját tisztázta a vizsgálat, nem ugrott ki.

30. kör: Kevin Magnussen Haasa egy kék füstpamacsot pöffentett ki, majd a szervó és a sebességváltó is megadta magát az autóban, a dán kiment a bokszba, feladta a versenyt.

32. kör: Hamilton kereket cserélt, szuperlágyról ultralágyra váltott, nem veszített pozíciót, az 5. helyre tért vissza.

34. kör: Ricciardo ultralágyról szuperlágyra cserélt, Räikkönen mögé, a 4. helyre került.

35. kör: Vettel is megtette ugyanezt.

37. kör: Perez szuperlágyakat, Stroll ultralágyakat, Grosjean szuperlágyakat  kapott.

40. kör: Hamilton túl nagy első leszorítóerőr panaszkodott, miközben az alig hatkörös gumijai máris hólyagosodni kezdtek.

41. kör: A vezető Bottas is kiment kereket cserélni, szuperlágyakat vett fel. A még mindig első etapját gyűrő Räikkönen átvette a vezetést.

44. kör: Bottas honfitársát megelőzve visszaállt az élre, Räikkönen a kör végén ki is ment a szuperlágyakért.

45. kör: Vandoorne bokszutca-áthajtásos büntetést kapott a kék zászlók figyelmen kívül hagyásáért, a Toro Rossó-s Carlos Sainzot a verseny feladására szólította a csapat.

47. kör: A pontszerzők sorrendje 25 körrel a leintés előtt: Bottas, Vettel, Ricciardo, Hamilton, Räikkönen, Massa, Grosjean, Perez, Ocon, Stroll.

48. kör: Massa kereket cserélt, ultralágyakat kapott az utolsó etapra, a 9. helyre tért vissza.

54. kör: Vettelt a rádión a futam végére várható esőről tájékoztatták.

61. kör: A pontszerzők sorrendje 10 körrel a leintés előtt: Bottas, Vettel, Ricciardo, Hamilton, Räikkönen, Grosjean, Perez, Ocon, Massa és Stroll.

65. kör: Hamilton 1,5 másodpercre közelítette meg Ricciardót, Vettel 2 másodpercre Bottastól.

68. kör: Vettel egy másodpercre volt Bottastól, de Perez a lekörözésnél feltartotta egy kicsit. Hamilton is Ricciardo nyakán, a gumik mindenkinél “cafatokban”.

70. kör: Hamilton a 4. kanyarban megtámadta Ricciardót, de a Red Bull-os kivédekezte az előzést.

71. kör/befutó: Vettel és Hamilton sem tudta már megtámadni Bottast és Ricciardót, így a Mercedes finnje megnyerte a futamot, a ferraris német a 2. helyet hozta, míg az ausztrál egy 3. helyet adott a Red Bullnak a hazai pályán. A további pontokon Hamilton, Räikkönen, Grosjean, Perez, Ocon, Massa és Stroll osztozott.

Vettel a bajnokságban 20 pontra növelte előnyét Hamiltonnal szemben (171 pont – 151 pont), Bottas a 3. helyen 136 ponttal áll a verseny után.

Élő: Forma-1-es Osztrák Nagydíj 3