A silverstone-t birtokló, a Brit Nagydíjat szervező Brit Autóversenyzői Klub (BRDC) igazgatója, Philip Walker azt mondta, “nagyon valószínű, hogy életbe léptetjük a szerződésbontási záradékot”, írja a bulvárlap Daily Mail.

Az ok természetesen a pénz, Silverstone és a BRDC egyszerűen nem tudja kifizetni a még 2010-ben, Bernie Ecclestone-nal megkötött, az első évben még csak 12 millió fontos (4,3 milliárd Ft), de 2027-re egészen 26 millióra (9,2 milliárd Ft) emelkedő – egyébként így is kedvezőnek számító – rendezési díjat.

A BRDC-nek jövő péntekig van lehetősége a szerződésbontás kezdeményezésére, ha nem teszi meg, 2027-ig marad kötelezettség. A szervezet egyébként nem a Forma-1-ből való teljes kiszállást, hanem új, kedvezőbb szerződést megkötését szeretné elérni, a probléma az, hogy a sportág új tulajdonosa, az amerikai Liberty Media sem akar precedens teremteni egy ilyen lépéssel a többi helyszín számára, még akkor sem, ha deklarált cél a hagyományos versenyek megóvása.

A BRDC egyik névtelenül nyilatkozó vezetője így beszélt: “Túl korán jött ez a Liberty számára. Egyelőre nem tudják, melyik versenyeknek szeretnének segíteni, Chase (Carey, F1-vezérigazgató) például még nem is járt Silverstone-ben a nagydíjon. Nem a Liberty hibája a dolog. Szeretnének ők segíteni, de az idő túl rövid, és ezzel a lépéssel szeretnénk nagyobb teret biztosítani a tárgyalásokra.”

Silverstone-ban remélik, hogy a jövő hétvégi Brit Nagydíj meggyőzi majd a Liberty vezetőit, hogy érdemes akár csökkentett áron is szerződést adni a helyszínnek, amely tavaly például a versenynaptár legnagyobb nézőszámú vasárnapját produkálta a 139 ezres jegyeladással.

Ha a szerződést a jövő pénteken felbontják, de nem sikerül újra megegyezni, 2018-ban rendeznek majd utoljára Forma-1-es futamot a világbajnokság legelső versenyének otthont adó Silverstone-ban.