Az 1997-es világbajnok Jacques Villeneuve értékítéletét egyértelműen nem befolyásolja a hazafiasság, hiszen az F1-ben 1996 és 2006 között versenyző kanadai korábban “minden idők egyik legrosszabb újoncának” bélyegezte a williamsnél idén bemutatkozott Lance Strollt, és ezt azután sem vonja vissza, hogy a 18 éves ifjonc hazai pályán, Montrealban megszerezte első pontjait (9.), a bakui káoszfutamon pedig a dobogóra állt (3.).

“Montrealig mindig azt mondtam, hogy szánalmas a szereplése, és az is volt. De azt is mondtam, hogy előtte mindenütt munkával győzött, és itt is működne a dolog, ha hajlandóak lennének szembenézni az igazsággal. Be kell ismerni, ha valaki nem elég jó. Ennyi az egész. Szóval nem értem, min kapták fel a vizet az emberek. Nem lehet azt mondani, hogy lenyűgöző, amikor egy másodperces hátránya van Massához képest” – magyarázta a Motorsport.comnak Villeneuve.

“A montreali ponton jót tettek neki. Montrealban sem volt gyors, de mindenki kiesett, ő pedig nem keveredett bajba, megszerezte a pontokat, ami levette a terhet a válláról. Amikor (Bakuban) mindenki ütközött, ő nem, a csapattársa autója is elromlott. Igen, szerencsés volt, de gyors is, nem csinált semmi ostobaságot és el is jutott a dobogóra. Ezzel semmi problémám.”

F1: Hiába a dobogó, az újonc “szánalmas” volt 1

Bár Villeneuve a munkát kéri számon Strollon, az nem tetszik neki, hogy a Kanadai és az Azerbajdzsáni Nagydíj között az ifjonc Austinban teljesített privát tesztet:

“Jól teljesített Bakuban, ugyanakkor ő az egyetlen versenyző, aki a futamok között tesztel. Ezt azért nehéz elfogadni. A pénz sem lehetne mindenható, de ez nagyon feszegeti a határokat.”

“Ezen kívül a bakui volt az első verseny, ahol nem csak a túlélésért küzdött a volánnál. Most végre nem görcsölt, normálisan vezetett. Ez jó, miért is kritizálnám? Ettől viszont a szezonkezdet továbbra sem volt jó.”

F1: Hiába a dobogó, az újonc “szánalmas” volt 2

“Reálisan kell nézni a dolgokat. Montreal jót tett, Baku pedig jól sikerült, de ez nem változtat azon, amiről korábban beszéltem. Ébresztő! Az embereknek jobban kéne figyelni arra, mi hangzik el. Egyszerűen el kell fogadni az igazságot. Nézzük csak meg a múlt évet: amikor Verstappen kritikát érdemelt, kritizáltam őt is, és most, amikor Lance összeszedte magát, hozzá is pozitívan állok. De nem vonok vissza semmit, ugyanis korábban nem ütötte meg a mércét. Ezen a futamon igen, ilyen egyszerű ez.”

Strollt nem olyan rég szembesítették Villeneuve korábbi megszólalásaival, az újonc akkor azt mondta, nem figyel rá, mert honfitársa “mindig negatív”, a kritikákat “háttérzajnak” tekinti, csak magára koncentrál.