A 2011-ben súlyos, életveszélyes ralibalesetet szenvedett Robert Kubica két héttel ezelőtt hat és fél év után vezetett újra Forma-1-es autót, miután volt csapata, a Renault Valenciába invitálta, ahol egy nap alatt 115 kört tett meg az enstone-iak 2012-es modelljével.

A lengyel versenyző a várakozásokat felülmúlva teljesített, mind a tempó, mind az erőnlét, mind a vezetési képesség szempontjából, így a teszt után immár komolyan gondol a Forma-1-es visszatérésre.

Mivel a Renault-nál idén igen halványan teljesít Jolyon Palmer, azonnal felmerült, hogy Kubica válthatná az angolt, akár már az idei szezon második felében, azonban a francia gyártó F1-es főnöke, Cyril Abiteboul igyekszik lehűteni a kedélyeket:

“Tudom, hogy az F1-ben állandók a spekulációk és pletykák- De úgy gondolom, hogy ebben a konkrét esetben óvatosnak kell lennünk, hiszen a mindannyiunk által kedvelt, fantasztikus imázzsal rendelkező emberről van szó, aki szörnyű helyzetet élt át. Szóval arra kérek mindenkit, hogy óvatosan kezeljük ezt a dolgot!” – mondta az Autosportnak.

F1: Kubica nincs a Renault listáján – egyelőre 1

“Igen, teszteltünk vele, de nem szeretnénk senkiben hamis reményeket ébreszteni, ideértve magát Robertet is. Valamikor persze át kell tekintenünk a jövő évi felállást, ez köztudott, hiszen Nicóval hosszú távú szerződésünk van, Jolyonnal viszont csak 2017-re, de a teljes idényre írtunk alá.”

“Valamikor át kell majd tekintenünk a lehetőségeket. Ha addigra Robert is valódi opcióvá válik, rajta is elgondolkodhatunk, de pillanatnyilag nem szerepel a listánkon. Még nagyon sok mindent teljesítenie kell, hogy felkerülhessen a listára.”