A generációja egyik legnagyobb ígéretének tartott Robert Kubica Forma-1-es karrierje váratlanul megszakadt, amikor 2011 februárjában súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett egy raliversenyen.

Az F1-ben 2006 és 2010 között előbb a BMW, majd a Renault színeiben versenyző Kubica a baleset utáni éveket ralizással töltötte, de nemrég újra a pályaversenyzés, az F1 felé fordult, a múlt héten Valenciában pedig 115 kört vezethetett is a Renault jóvoltából. A lengyel a csapat 2012-es modelljével, az E20-assal csinált végig egy teljes versenyhétvégényi programot.

A lengyel Eleven Sportsnak adott interjújában így beszélt a tesztről:

“Nagyon megható pillanat volt, úgy éreztem magam, mint egy kisgyerek, mintha a nulláról indultam volna. Másrészt öregebb is vagyok, nehezebb már aludni, mint 15 évvel ezelőtt. Az érzelmek nagyon felfokozódtak, és az élmények máig velem maradtak és maradnak is még egy ideig.”

“Hogy őszinte legyek, nagyon keményen készültem, fizikailag sosem voltam ilyen jó formában, még az F1-es karrierem csúcsán sem. Ez sokat segített. Szinte mindenre fel voltam készülve. De kiderült, hogy nem is olyan félelmetes a dolog, nem is olyan távoli az F1, mint a teszt előtt tűnt.”

F1: Kubica már bízik magában, a visszatérés a célja 1

“Úgy gondolom, hogy nem a köridők a fontosak. Ezer szóban is leírhatnám a tesztet, de legjobb összefoglalás az egyik kollégától származott, akivel 2010-ben is dolgoztam már, az ő egy mondatában benne volt minden: a legfőbb, hogy ma is F1-es pilóta vagy. Nem egészen így van, nem vagyok ott a rajtrácson, de az, hogy ezt hallottam a fickótól, aki már sok nagy pilótával dolgozott és engem is ismert 2010-ből, nagyon sokat jelentett számomra. Nagyon jó érzés volt.”

Kubica a valenciai teszt után úgy érzi, az idei, nagyobb leszorítóerejű, gyorsabb autókkal is elboldogulna.

“Őszintén szólva szerintem az új autókkal sem lesz gondom. Az újaknak nagyobb a kanyarsebessége, de nem olyan óriási a különbség a 2012-esekhez viszonyítva. Gyorsabbak a tavalyiaknál is. Ha lehetőségem lesz tesztelni egy új generációs autóval, szerintem nem lesz gondom. Nyilván sok mindent meg kell majd tanulnom, de az csak idő kérdése. Persze ne szálljunk el, egyelőre ne ültessünk autóba! Ha lehetőséget kapok, minden tőlem telhetőt megteszek majd, hogy a lehető legtöbbet tanuljak, de ez nem rajtam múlik.”

F1: Kubica már bízik magában, a visszatérés a célja 2

Kubica ugyanakkor most már komoly célként tűzte ki maga elé, hogy legalábbis megpróbálkozzon a visszatéréssel:

“A fejemben megvan a terv. Persze kitalálhatok mindenféle forgatókönyvet, azonban nagyon sok minden történt az életemben az elmúlt hat évben és bennem is sok minden változott. Keményen fogok dolgozni a céljaim eléréséért, az elérhető célok megvalósításáért. Minden tőlem telhetőt megteszek, de korai lenne még a jövőről beszélni.”

“Nem tudom, mi lesz. Csak egy dolgot tudok biztosan, azt, ami rajtam múlik: a legnagyobb célok eléréséért fogok dolgozni. Három hónappal ezelőtt az volt a célom, hogy F1-es autóval teszteljek, és arra jól fel is készültem. Hogy mi az új célom? Hülyeség lenne azt mondani, hogy nincs további célom. A valenciai teszt nagy lökést adott, nagyon megnőtt az önbizalmam. Már tudom, hogyan befolyásolják a vezetést a fogyatékosságaim. Hogy mit hoz a jövő? Az nem rajtam múlik.”

Olvastad? Nekifutottunk az Alpoknak az új Swifttel