Miközben Sebastian Vettel hatalmas új pályacsúccsal, a második Daniel Ricciardóra közel fél másodpercet verve nyerte a Monacói Nagydíj második szabadedzését, a Mercedes a középmezőnyben ragadt. A címvédő istállónak a nyolcadik és tizedik hely jutott, holott Lewis Hamilton délelőtt még a leggyorsabb volt.

“Rossz irányba indultunk el a beállításokkal” – mondta Toto Wolff csapatfőnök. “Arra számítottunk, hogy ez lesz a helyes út, de tévedtünk. Mivel az egészet visszacsinálni túl sok ideig tartott volna, inkább befejeztük így az edzést.”

“Gondjaink voltak a gumik tapadásával, képtelenek voltunk beletalálni a működési tartományba. Délelőtt versenyképesek voltunk, csak vissza kell térnünk azokhoz a beállításokhoz, de veszítettünk másfél órát.”

Hamilton is elismerte, hogy a második edzésen alig boldogult az autóval. “Délután nem működtek a gumik, akármit tettünk fel. Lesz két napunk, hogy rájöjjünk a megoldásra” – fogalmazott az angol.

“Lewis és én is szenvedtünk, de tudjuk, hogyan oldjuk meg” – tette hozzá Valtteri Bottas. “Azért változtattunk, hogy jobb legyen az egyensúly bizonyos kanyarokban, de ez rossz iránynak bizonyult a pálya többi részén.”

A Mercedes tehát nem altatott, csak mellényúlt, de ezzel komoly hátrányba került a csapat.