Bár 2016 végéig szerződése volt, Fernando Alonso 2014 végén, öt, relatíve(!) sikertelen év után elhagyta a Ferrarit, hogy a 2015-re újra összeálló McLaren-Hondához szerződjön. Míg a wokingi csapatnál ő a legjobb esetben is a középmezőny elejében küzdhet az elmúlt három évben, a Ferrari 2015-ben három futamot is nyert, és bár 2016-ban nem jöttek újabb jó eredmények, idén már a Mercedes kihívója, valódi bajnoki esélyes az olasz csapat.

Szocsiban megkérdezték a spanyolt, hogy látva a Ferrari és a McLaren mai formáját, nem bánta-e meg a váltást. A kétszeres világbajnok hosszan magyarázta álláspontját:

“Az idei évre már nem volt szerződésem a Ferrarival, szóval… A Ferrari 20 év múlva is futamokat nyer majd, de remélem, hogy 75 éves koromban nem kérdezgetik már, hogy Alonso jól döntött-e, amikor elhagyta a csapatot! Öt évet versenyeztem ott, előtte is nyertek, közösen is nyertünk, a bajnoki címért is küzdöttünk, korábban is voltak bajnokok, idén futamokat nyernek, a jövőben is nyernek még bajnoki címet, szóval nem az a lényeg, hogy Fernando jól döntött-e vagy sem.”

f1_bahrein_fut_20

“Persze, szeretnék versenyképesebb lenni a McLarennel, ez tény. De a ferraris szerződésem éveit, 2015-16-ot illetően továbbra is azt gondolom, hogy jól döntöttem a McLarenhez való átigazolással. Nagyon sokat tanultam, a legjobb mérnökökkel dolgoztam itt a McLarennél.”

“A Ferrarinál egyszerűen túl stresszes volt a nyeretlenség. Az első egy-két évben még rendben van a dolog, de a hetedik-nyolcadik évben már nagyon nehéz lett volna. Szóval az eredmények ellenére is javult az életminőségem az elmúlt két évben.”

“Persze most, hogy nyerőben vannak, ahogy a Mercedes is, az ember bármelyik nyerő autóba szívesen beülne, hiszen nyerni szeretne, de ez a múlton már nem változtat. Amikor 2006 végén elhagytam a Renault-t, akkor is azt hallgathattam, hogy nem kellett volna, pedig azóta sem nyertek világbajnoki címet.”

alonso_renault_2006

“Valószínűleg azért kérdezgetnek erről, mert jól el lehet adni az elpocsékolt tehetségről szóló címlapsztorit, de én nagyon is elégedett vagyok a pályafutásommal, hála az égnek ültem már versenyképes autóban, lehetőséget kaptam, hogy elérjek ezt-azt. Vannak olyan tehetséges versenyzők, akik a dobogóig sem jutottak soha. Meglátjuk, mit hoz a jövő, de pillanatnyilag elégedett vagyok a döntésemmel és azzal, ahol ma tartok.”

Alonso mclarenes szerződése az idei év végéig szól. A hosszabbítás legalábbis kétséges, nagy kérdés viszont, hogy hova szerződhetne át a spanyol. A ferraris visszatérés valószínűtlen, a Mercedesnél is inkább megtartják Valtteri Bottast jó másodhegedűsnek, a Red Bullnál pedig házon belül is túlkínálat van a pilótákból. A Renault-val is hírbe hozták a spanyolt, de a francia gyártó főnöke nemrég arról beszélt, hogy egyelőre talán nem lenne jó a Renault-Alonso kombináció, inkább két-három év múlva.