Mivel a McLaren-Honda a harmadik évében még az elsőnél is rosszabbul teljesít, igen valószínűnek tűnik, hogy a bajnoki címért való küzdelmet ambicionáló Fernando Alonso nem fogja meghosszabbítani 2017 végén lejáró szerződését a csapattal.

Már a Bahreini Nagydíj hétvégéjén felröppent, hogy az Alonsót 2005-2006-ban világbajnoki címekig juttató, most újra az élmezőnybe kapaszkodáson dolgozó Renault képben lehet, de a francia gyártó Forma-1-es főnöke, Cyril Abiteboul egy friss interjúban igen visszafogottan beszélt a lehetőségről.

“Nem célom, hogy összehozzak valami nagy, bravúros igazolást, nem a múltban élek. Akkor kerültem az F1-be, amikor Flavio (Briatore) és Fernando is itt volt a Renault-nál Enstone-ban, tehát van érzelmi kötődésem ahhoz az időszakhoz, ugyanakkor ma már mások a körülmények, olyan pilótafelállás kell, ami stabil jövőt teremthet” – magyarázta a Motorsport.comnak arra utalva, hogy Alonso a Renault-nál is csalódhatna, ha egyelőre nem jönnek a nagy sikerek.

“Nem hiszem, hogy a jövő évben már képesek lehetünk a bajnoki címért küzdeni, tehát olyan pilótára van szükségünk, aki képes a hosszú távú küzdelmünket támogatni, készen áll arra, hogy várjon, amíg eljön az idő.”

alonso_renault_2006

Abiteboul hozzátette, hogy egyelőre nem is feltétel, hogy igazi sztárpilóta üljön az autóba:

“Nincs olyan versenyző, aki a másodosztályból az elsőbe emeli a csapatot. Ha viszont már eljutott oda a csapat, lehúzott ott egy évet, a szabályok pedig stabilak, akkor minden részlet számít majd. Úgy gondolom, hogy versenyzőközpontúbb F1 felé haladunk. Ha megnézzük a fejlődésünket, két év múlva remélhetőleg már az élmezőnybe tartozhatunk.”

“Addigra megszilárdulnak a szabályok, a csapatok teljesítménye pedig egymáshoz konvergál, akkor majd kulcsfontosságú lesz, hogy olyan pilóta üljön az autóban, aki hozzá tudja tenni az utolsó kis morzsát. Fontos lesz, és tenni is fogunk ezért, de nem áll szándékunkban őrült ígéreteket tenni most, ugyanis tisztában vagyunk a jelenlegi helyzetünkkel, és óvni akarjuk a csapatot.”

melbourne_f1_edz_17

A renault-s főnök a jelenlegi versenyzőkre, Nico Hülkenbergre és Jolyon Palmerre is tekintettel akar lenni:

“Legyünk fairek a párosunkkal, nézzük meg, hogyan teljesítenek. Alig pár futamon vagyunk túl, úgyhogy egyelőre semmi konkrétumot nem mondanék még, ez az első. Emellett fontos, hogy meglegyen a szinkron a pilóta elvárásai és a csapat és az autó lehetőségei között, semmi értelme egy frusztrált versenyzőt alkalmazni. Nicóval hosszú távú programot indítottunk, egyértelművé tettük számára, hol lehetünk idén, de azzal is tisztában van, mi mindent teszünk, hogy a jövőben előrébb legyünk.”